Page 55 - Coğfraya 10 Kavram Öğretimi Kitabı
P. 55

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
         26      COĞRAFYA 10                                            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
                 Kavram Öğretimi


          Fındık (Corylus): Ülkemizde Karadeniz kıyı kuşağı ile özdeşleşen, bölge insanın geçim kaynaklarından
          biri olan fındığın meyveleri vücuda güç ve enerji verir. Kolesterolü düşürme özelliği nedeniyle kalp ve
          damar hastalıklarında faydalıdır. Günde bir avuç tüketilmesi kansızlığa iyi gelir; vücut ve kemik gelişimine
          katkı sağlar. Varis, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarında destekleyicidir. Nemli ılıman iklim bölgele-
          rinde, yazları 13-16  C, kışları en fazla -8,-10  C civarında olan, yağışın mevsimlere dengeli dağıldığı
                                                   0
                            0
          bölgelerde yetişmektedir. Fındık, psödomaki grubunda yer alan çalı formunda ağaççıklardır. Boyları 3-6
          m arasında değişir. Besin maddelerince zengin, humuslu topraklar ile alüvyal ve geçirgen topraklarda iyi
          büyür. Ormanların tahrip edildiği yerlerde veya orman altı bitkisi olarak yetişebilen, yaz aylarında yaprak-
          lı, kış aylarında yaprak döken bir ağaççıktır. Maki ve gariglere göre nem istekleri daha fazladır. Türkiye,
          İtalya, Azerbaycan, Gürcistan ve ABD gibi ülkelerde yetiştirilir. Son yıllarda Çin, İran, Şili ve Fransa’da
          da üretilmektedir.
















          Görsel 5: Fındık                             Görsel 6: Fındık bitkisi


          Soru:


          1.  Maki, garig ve psödomakilerin benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? Kısaca açıklayınız.










          2.  Maki, garig ve psödomaki kavramlarını tanımlayınız.




























          52
                                                                                     Hazırlayan: Mehmet EKİCİ
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60