Page 106 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 106

66     KİMYA 10


         2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.1.Homojen ve Heterojen Karışımlar > 2.1.4. Çözeltilerin Özelliklerini Örneklerle Açıklama
         Kavram       : Donma Noktası Alçalması
         Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
         Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı                     BALIKLAR NEDEN DONMAZ?                              15 dk.
          Çalışmanın Amacı  Donma noktası kavramını açıklayabilme.
         Yönerge: Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

                                                  o
          Bir balığın, çevresindeki suyun sıcaklığı -0,8  C’ye düştüğünde donmaya başlayacağı, suyun daha da
          soğuması durumunda vücudunda dokularına zarar verecek küçük buz kristallerinin oluşacağı ve hay-
          vanın dakikalar içinde öleceği belirtiliyor. Peki kutup
          balıkları neden oldukları yerde donup kalmıyor?
          Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda hücre dışın-
          daki su donmaya başlar. Bu durumda sıvı hâldeki su
          hücre içinden dışına taşınırken hücre içinde derişimi
          artan bazı maddeler suyun donma sıcaklığını düşü-
          rerek hücre içindeki suyun donmasını önler.  Ayrıca
          bu hayvanların vücudunda donma önleyici özellikte
          doğal antifriz proteinleri vardır. Bu proteinler, hücre
          dışında oluşan buz kristallerine bağlanarak kristalle-
          rin daha da büyümesini ve hücrelere zarar vermesini   Görsel 1: Buzlu suda balıklar
          engeller. Bu proteinler sayesinde hayvanlar çok dü-
          şük sıcaklıklarda bile hayatta kalabilir.
          Aynı doğal antifriz proteinleri geleceğin altyapı sek-
          törü  için  de  umut  ışığıdır.  Gelecekteki  altyapımızın
          sürdürülebilirliğini sağlamlaştırmanın sırları, bitki ve
          hayvanların aşırı soğuk koşullarda donmasını önle-
          yen proteinler gibi doğadan gelebilir. Colorado Üni-
          versitesi  araştırmacıları,  doğal  antifriz  proteinlerine
          dayanan sentetik bir molekülün donma-çözülme ha-
          sarını en aza indirdiğini, betonun dayanıklılığını ar-
          tırdığını, yeni altyapının ömrünü uzattığını ve karbon
          emisyonlarını  azalttığını  fark  ettiler. Ayrıca  organiz-  Görsel 2: Sentetik katkılı yapıların mikroskobik görüntüsü
          malarda  bulunan  antifriz  bileşiklerini  taklit  eden  bir
          molekülün betona eklenmesinin buz kristallerinin büyümesini engellediğini ve daha sonra meydana
          gelen hasarı etkili bir şekilde önlediğini keşfettiler.


         1.  Tabloda verilen olaylardan hangileri donma noktasının alçalması ile açıklanabilir?  İşaretleyiniz.


                                     Olay                             Donma Noktası Alçalması

              Limonun portakala göre dondan daha çok etkilenmesi
              Tuzlu su içine konulan sebzelerin bir süre sonra büzüşmesi
              Arabaların motor suyuna antifriz konulması

              Dondurma yapılırken bir miktar tuz kullanılması
              Dolaba konulan reçelin şekerlenmesi


         2.  Doğal antifriz proteinlerinin günlük hayatta kullanımı ile ilgili önerilerde bulununuz.



                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          104  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve
               konturu olmayacak.
   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111