Page 139 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 139
88
KİMYA 10
3. ÜNİTE : ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR > 3.1. Asitler ve Bazlar > 3.1.1. Asitlerin ve Bazların Ayırt Edilmesi
Kavram : Baz
Genel Beceriler : Karar Verme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı BAZİK DE ONDAN 10 dk.
Çalışmanın Amacı Bazların genel özelliklerini ayırt edebilme.
Yönerge: Aşağıda verilen bilgilerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Bazların Genel Özellikleri Bazların Özellikleriyle İlgili Örnekler
a) pH değerleri 7’den büyüktür. I. Yumurta akı ele kayganlık hissi verir.
II. Yağ çözücüler, yağlarla tepkimeye girerek yağ leke-
b) Amfoter metallerle tepkimeye girer.
sini temizler.
III. Mide asidi çok arttığında Mg(OH) içeren mide
c) Tatları acıdır. 2
ilaçları kullanılır.
IV. Bulaşık makinesinde yıkanan cam ve porselen
ç) Asitlerle tepkimeye girerek nötürleşir.
eşyalar bir süre sonra aşınır.
+
V. NaOH suda iyonlarına ayrışır ve suya Na iyonu ve
d) Ele kayganlık hissi verir. -
OH iyonu verir.
e) Cam ve porseleni etkileyerek aşındırır. VI. İnsan kanının pH değeri 7,4’tür.
VII. Islak sabunun üzerine kırmızı turnusol kâğıdı
f) Turnusol kâğıdının rengini maviye çevirir.
konursa kâğıdın rengi maviye döner.
g) Yağlarla tepkimeye girer. VIII. Bitter çikolatanın tadı acıdır.
IX. Derişik NaOH çözeltisine alüminyum metali atılırsa
h) Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
tepkime olur.
1. Yukarıda bazların genel özellikleri ve bu özelliklerle ilgili örnekler verilmiştir. Bu özellikleri ilgili ör-
nekler ile eşleştiriniz.
2. Bazların genel özelliklerini incelediğinizde günlük hayatta karşılaşılan hangi maddeleri bazik olarak
tanımlarsınız?
137
Hazırlayan: Esin EKMEKÇİOĞLU