Page 140 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 140

89     KİMYA 10


         3. ÜNİTE     : ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR > 3.1. Asitler ve Bazlar  > 3.1.1. Asitlerin ve Bazların Ayırt Edilmesi
         Kavram       : İndikatör (Belirteç)
         Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
         Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı                       DOĞAL İNDİKATÖRLER                                20 dk.
          Çalışmanın Amacı  İndikatör (belirteç) kavramını açıklayabilme.
          Yönerge: Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.



                                                      Ayça Öğretmen, öğrencilerine asit ve bazların ayırt
                                                      edilmesinde kullanılabilecek doğal indikatörler (be-
                                                      lirteç)  ile  ilgili  deneyin  aşamaları  ve  sonuçlarını
                                                      aşağıda vermiştir.
                                                      1.  Aşama:  Bir  miktar  kırmızılahana  yaprağı,  çe-
                                                      kirdeksiz  kiraz,  kırmızısoğan  kabuğu,  kuşburnu
                                                      ve  çilek  küçük  parçalara  ayrılarak  havanda  ayrı
                                                      ayrı dövüldü, bunların özütleri çıkarılıp her biri ayrı
                                                      kaba kondu. Özütler sıcak suda biraz bekletildikten
                                                      sonra süzgeç kâğıdı ile süzülerek farklı renklerde
                                                      (kırmızılahanadan patlıcan moru, kirazdan pembe,
                                                      kuşburnundan  kırmızı,  kırmızısoğan  kabuğundan
                                                      kiremit kırmızısı, çilekten de pembe) çözeltiler elde
                                                      edildi.
                                                      2. Aşama: Birinci aşamada elde edilen çözeltilerin
                                                      her birinden beşer mL’lik 2 deney tüpü olacak şe-
                                                      kilde 10 tüp hazırlandı. Deney tüplerinin birer tane-
                                                      sine üçer mL limon suyu (asit), diğerlerine de üçer
                                                      mL çamaşır suyu (baz) eklenerek tüplerdeki renk
           Görsel: Asit ve bazlarda renk değişimi     değişimleri gözlendi.


                                                            Asit Konduktan        Baz Konduktan
             Bitki Özütü Konan      Tüplerde Bulunan    Sonra Tüplerdeki Çözelti  Sonra Tüplerdeki Çözelti
                  Tüpler           Çözeltilerin Renkleri
                                                               Renkleri              Renkleri

          Kırmızılahana          Patlıcan moru          Pembe-kırmızı         Sarı-yeşil

          Kiraz                  Pembe                  Açık pembe            Açık sarı


          Kuşburnu               Kırmızı                Kırmızı               Koyu yeşil

          Kırmızısoğan kabuğu    Kiremit kırmızısı      Açık kırmızı          Açık kahverengi


          Çilek                  Pembe                  Turuncu-sarı          Sarı-yeşil



         1.  Deneyden yola çıkarak indikatör (belirteç) kavramını tanımlayınız.







                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          138  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve                                                                                       Hazırlayan: Sevtap AKMAN
               konturu olmayacak.
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145