Page 140 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 140
89 KİMYA 10
3. ÜNİTE : ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR > 3.1. Asitler ve Bazlar > 3.1.1. Asitlerin ve Bazların Ayırt Edilmesi
Kavram : İndikatör (Belirteç)
Genel Beceriler : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı DOĞAL İNDİKATÖRLER 20 dk.
Çalışmanın Amacı İndikatör (belirteç) kavramını açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.
Ayça Öğretmen, öğrencilerine asit ve bazların ayırt
edilmesinde kullanılabilecek doğal indikatörler (be-
lirteç) ile ilgili deneyin aşamaları ve sonuçlarını
aşağıda vermiştir.
1. Aşama: Bir miktar kırmızılahana yaprağı, çe-
kirdeksiz kiraz, kırmızısoğan kabuğu, kuşburnu
ve çilek küçük parçalara ayrılarak havanda ayrı
ayrı dövüldü, bunların özütleri çıkarılıp her biri ayrı
kaba kondu. Özütler sıcak suda biraz bekletildikten
sonra süzgeç kâğıdı ile süzülerek farklı renklerde
(kırmızılahanadan patlıcan moru, kirazdan pembe,
kuşburnundan kırmızı, kırmızısoğan kabuğundan
kiremit kırmızısı, çilekten de pembe) çözeltiler elde
edildi.
2. Aşama: Birinci aşamada elde edilen çözeltilerin
her birinden beşer mL’lik 2 deney tüpü olacak şe-
kilde 10 tüp hazırlandı. Deney tüplerinin birer tane-
sine üçer mL limon suyu (asit), diğerlerine de üçer
mL çamaşır suyu (baz) eklenerek tüplerdeki renk
Görsel: Asit ve bazlarda renk değişimi değişimleri gözlendi.
Asit Konduktan Baz Konduktan
Bitki Özütü Konan Tüplerde Bulunan Sonra Tüplerdeki Çözelti Sonra Tüplerdeki Çözelti
Tüpler Çözeltilerin Renkleri
Renkleri Renkleri
Kırmızılahana Patlıcan moru Pembe-kırmızı Sarı-yeşil
Kiraz Pembe Açık pembe Açık sarı
Kuşburnu Kırmızı Kırmızı Koyu yeşil
Kırmızısoğan kabuğu Kiremit kırmızısı Açık kırmızı Açık kahverengi
Çilek Pembe Turuncu-sarı Sarı-yeşil
1. Deneyden yola çıkarak indikatör (belirteç) kavramını tanımlayınız.
Karekod
Alanı
Asıl karekodlar
138 kalıptaki görseli siliniz.
yerleştirildikten sonra
Asıl karekodda çerçeve Hazırlayan: Sevtap AKMAN
konturu olmayacak.