Page 8 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 8
2 KİMYA 10
1. ÜNİTE : KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR > 1.1. Kimyanın Temel Kanunları > 1.1.1. Kimyanın
Temel Kanunlarını Açıklama
Kavram : Kütlenin Korunumu Kanunu
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı LAVOISIER’NİN BULUŞU 15 dk.
Çalışmanın Amacı Kütlenin korunumu kanununu açıklayabilme.
1. Yönerge: Aşağıda verilen görseli inceleyerek soruyu cevaplayınız.
+ + =
10 gram toz kakao 100 gram fındık 100 gram toz şeker 750 gram kakaolu
fındık kreması
Görsel 1: Kakaolu fındık kreması yapımı
1. Yukarıda kakaolu fındık kreması tarifi verilmiştir. Sizce bu tarifte garip veya hatalı olan nedir? Bu
tarifteki hatayı düzeltmek için çözüm yolu öneriniz.
2. Yönerge: Aşağıda sirke ile hamur kabartma tozunun tepkimesi verilmiştir. Görseli ve molekül
modellerini inceleyerek soruları cevaplayınız.
Bir erlenmayer içine bir miktar sirke, balonun içine ise hamur kabartma tozu konur. Balon erlenmaye-
rin ağzına geçirilir ve tepkime öncesi kütle ölçülür. Ardından balonun içindeki tozun sirkenin üzerine
dökülmesi sağlanır. Bir müddet beklendikten sonra balonun şiştiği gözlenir. Tepkime sonrasında
terazide okunan kütlenin değişmediği görülür.
CO gazı
2
Balon
Hamur kabartma
tozu
Sodyum asetat
Sirke (asetik asidin
tuzunun sulu
sulu çözeltisi)
çözeltisi
Terazi
CH COOH(suda) + NaHCO (k) CH COONa(suda) + CO (g) + H O(s)
2
3
2
3
3
Karekod
Alanı
Asıl karekodlar
6 kalıptaki görseli siliniz.
yerleştirildikten sonra
Asıl karekodda çerçeve
konturu olmayacak.