Page 63 - Biyoloji 11 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 63

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
          29     BİYOLOJİ 11                                            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı  Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                          BİYOLOJİ 11
                                                                                                                                                                                                     Kavram Öğretimi 30
                                                                                                                           Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
                 Kavram Öğretimi
                                                                                                                           1. ÜNİTE    : İNSAN FİZYOLOJİSİ > 11.1.1. Denetleyici ve Düzenleyici Sistem, Duyu Organları > 11.1.1.5. Duyu Organlarının
                                                                                                                                        Yapısı ve İşleyişi
         2.   Aşağıdaki şekilde A bölmesinde verilen yapılar ile B bölmesinde verilen kulak kısımlarını eşleştiriniz.      Kavram      : Dil
                                                                                                                           Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
                                                                                                                           Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi
                                       A                            B
                                                                                                                            Çalışmanın Adı                     TAT ALMA LABORATUVARI                               20 dk.
                                    Kohlea                      Dış kulak                                                   Çalışmanın Amacı  Dilin yapısını ve tat almanın nasıl gerçekleştiğini kavrayabilme.

                                                                                                                           Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

                                   Kulak zarı                    İç kulak
                                                                                                                           Dilin üst yüzeyinde bulunan ve papilla adı verilen yapılarda  tat tomurcukları bulunur. Tat almadan
                                                                                                                           sorumlu reseptör hücreler, tat tomurcuklarında yer alır ve dilin her bölgesinde dağılmış olarak bulunur.
                                                                                                                           Bir maddenin tadının alınabilmesi için tükürük (mukus) içerisinde çözünmesi gerekir. Çözünen madde
                                     Üzengi                     Orta kulak                                                 tat reseptör hücrelerini uyarır. Oluşan impulslar duyu sinirleriyle beyne iletilir. Acı, ekşi, tatlı, tuzlu ve
                                                                                                                           umami (lezzetli) tatlar algılanır.
                                                                                                                           (papilla, tat tomurcuğu ve ok çıkardığım yere noktalı boşluk)

         3.   Kulak yapısında bulunan denge ile ilgili olan yapıları yazınız.
                                                                                                                           Sorular:

                                                                                                                           1.   Metindeki bilgilere göre koyu yazılmış yapıların isimlerini görseldeki uygun boşluklara yazınız.































                                                                                                                           2.   Herhangi bir sebeple ağzımız kuru olduğunda besinlerin tadını algılamakta zorlanırız. Sizce bunun
                                                                                                                               sebebi ne olabilir?





















          60                                                                                                                                                                                                      61
                                                                                     Hazırlayan: Coşkun BİRGÜL
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68