Page 63 - Biyoloji 11 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 63
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
29 BİYOLOJİ 11 Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü BİYOLOJİ 11
Kavram Öğretimi 30
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
Kavram Öğretimi
1. ÜNİTE : İNSAN FİZYOLOJİSİ > 11.1.1. Denetleyici ve Düzenleyici Sistem, Duyu Organları > 11.1.1.5. Duyu Organlarının
Yapısı ve İşleyişi
2. Aşağıdaki şekilde A bölmesinde verilen yapılar ile B bölmesinde verilen kulak kısımlarını eşleştiriniz. Kavram : Dil
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
A B
Çalışmanın Adı TAT ALMA LABORATUVARI 20 dk.
Kohlea Dış kulak Çalışmanın Amacı Dilin yapısını ve tat almanın nasıl gerçekleştiğini kavrayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Kulak zarı İç kulak
Dilin üst yüzeyinde bulunan ve papilla adı verilen yapılarda tat tomurcukları bulunur. Tat almadan
sorumlu reseptör hücreler, tat tomurcuklarında yer alır ve dilin her bölgesinde dağılmış olarak bulunur.
Bir maddenin tadının alınabilmesi için tükürük (mukus) içerisinde çözünmesi gerekir. Çözünen madde
Üzengi Orta kulak tat reseptör hücrelerini uyarır. Oluşan impulslar duyu sinirleriyle beyne iletilir. Acı, ekşi, tatlı, tuzlu ve
umami (lezzetli) tatlar algılanır.
(papilla, tat tomurcuğu ve ok çıkardığım yere noktalı boşluk)
3. Kulak yapısında bulunan denge ile ilgili olan yapıları yazınız.
Sorular:
1. Metindeki bilgilere göre koyu yazılmış yapıların isimlerini görseldeki uygun boşluklara yazınız.
2. Herhangi bir sebeple ağzımız kuru olduğunda besinlerin tadını algılamakta zorlanırız. Sizce bunun
sebebi ne olabilir?
60 61
Hazırlayan: Coşkun BİRGÜL