Page 102 - Kimya 10| Kavram Öğretimi Kitabı
P. 102

61     KİMYA 11


          3. ÜNİTE     SIVI ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK > 3.4. Çözünürlük > 3.4.1. Çözeltileri Çözünürlük Kavramı Temelinde Sınıflan-
                       dırma
          Kavram      : Çözünürlük
          Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
          Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi
           Çalışmanın Adı                    DOYMUŞ MU DOYMAMIŞ MI?                              15 dk.
           Çalışmanın Amacı  Çözünen madde miktarı üzerinden çözelti türlerini açıklayabilme.


          Yönerge: Aşağıda verilen bilgilerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
          Türk kahvesini nasıl içtikleri sorulduğunda, insanlar damak tadına uygun olarak az şekerli, orta ve çok
          şekerli gibi terimler kullanır. Kahvehane ya da kafelerde Türk kahvesi hazırlanırken sade kahveye şe-
          ker eklenmez, az şekerli kahve 1 çay kaşığı şeker, orta şekerli kahve 2 çay kaşığı şeker, çok şekerli
          kahve 3 çay kaşığı şeker kullanılarak yapılır.
          Çözeltiler çözünme miktarlarına göre doymamış, doymuş ve aşırı doymuş olarak sınıflandırılır. İki çözelti
          birbirleriyle karşılaştırılırken seyreltik ve derişik çözelti olarak adlandırılır.
          Çözebileceği miktardan daha az çözünen içeren çözeltilere “doymamış”, çözebileceği kadar çözünen
          içeren çözeltilere “doymuş”, çözebileceğinden daha fazla miktarda çözünen içeren çözeltilere ise “aşırı
          doymuş çözeltiler” denir.  Aşırı doymuş çözelti hazırlamak için şartları biraz değiştirmek gerekebilir. Aşırı
          doymuş çözeltiler kararsızdır. Başlangıçta dipte katısı yoktur; ancak bekletildiğinde dipte katı oluşabilir.


               BİLGİ KUTUSU

            Maddelerin belirli şartlar altında 100 g suda çözünen madde miktarlarını çözünürlük olarak ta-
            nımlayabiliriz.
             Tuz ve şekerin 20  C deki çözünürlükleri
                             o
             Tuz                  NaCl (sodyum klorür)  36 g / 100 g su
             Çay şekeri           C H O  (sakkaroz)     216 g / 100 g su
                                   11  22  11


          1.  Tabloda verilen çözeltileri çözünen miktarlarına göre sınıflandırarak uygun kutucukları işaretleyiniz.
              (Bilgi kutusundan yararlanınız.)


               Çözelti   Çözücü         Çözünen         Doymuş       Doymamış        Aşırı Doymuş
                 a      1000 g su       350 g tuz
                 b       500 g su       180 g tuz
                                       1087 g şeker
                 c       500 g su
                                    (katısı ile dengede)
                                       217 g şeker
                 ç       100 g su
                                      (dipte katı yok)

          2.  a ve b çözeltilerini birbirlerine göre sınıflandırmak isteseniz hangi isimleri verirdiniz. Görüşlerinizi
              belirterek tartışın.















          100
                                                                                    Hazırlayan: Harun BACANLI
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107