Page 115 - Kimya 10| Kavram Öğretimi Kitabı
P. 115

69
                                                                                        KİMYA 11

            5. ÜNİTE     : KİMYASAL TEPKİMELERDE HIZ > 5.1. Tepkime Hızları > 5.1.1. Kimyasal Tepkimeler ve Çarpışma Teorisi
            Kavram       : Aktivasyon Enerjisi
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi
             Çalışmanın Adı                         MEYVE KURUTMA                                   15 dk.

             Çalışmanın Amacı  Aktifleşme enerjisi kavramını günlük yaşam ile ilişkilendirebilme.

            Yönerge: Aşağıdaki metni okuyunuz ve tabloları inceleyerek soruları cevaplayınız.


                  BİLGİ KUTUSU
               Bir tepkimenin gerçekleşebilmesi için taneciklerin sahip ol ması gereken minimum enerji miktarına
               “aktivasyon enerjisi” denir.


                              MEYVE KURUTMA
            Meyve  ve  sebzeleri  mevsimi  dışında  tüketebilmek  için  raf
            ömrünün uzatılması gerekir. Meyve ve sebzelerin kurutularak
            saklanması, hem maliyetinin hem de enerji tüketiminin düşük
            olmasından dolayı tercih edilir. Çünkü bu yöntem, ürünlerin
            soğuk hava deposunda muhafaza edilmesine göre daha uy-
            gundur.
            Kurutma,  tarımsal  ürünlerin  bünyelerindeki  mevcut  serbest
            suyun büyük bir oranının uzaklaştırıldığı ve ürünün bozulma-
            dan saklanabileceği kritik nem seviyesine kadar düşürüldüğü
            bir işlemdir. Ülkemizde yapılan kurutma işlemlerinde genellik-
            le açık hava ve yapay sıcaklık kullanılarak yapılan konvektif  Görsel: Kurutulmuş elma
            kurutma yöntemi tercih edilir.
            Açıkta kurutma yöntemi ucuz ve kullanışlı olmasına rağmen bu yöntemle homojen su içeriğine sahip
            ürünler elde edilemez. Hava şartlarına bağlı olarak suyun uzaklaştırma tepkimesi için gereken minimum
            enerjinin kısa sürede sağlanamaması, mikroorganizmaların çevreden gıdaya bulaşması gibi bazı olum-
            suz durumlara sebep olur. Sıcak havalı yapay kurutma yöntemi ile suyun uzaklaştırılması için gereken
            minimum enerji çok daha kısa sürede sağlanarak daha sağlıklı kuru ürünler elde edilir.
            Literatürde konvektif bir kurutucu ile yapılan kurutma çalışmasında patatesin, hurmanın ve bezelyenin
            aktifleşme enerjisi aşağıdaki tablolarda verilmiştir. Bu çalışmalarda patates ve hurma için belirlenen
            değerlerin bezelyeden suyun uzaklaştırılması için gerekli minimum enerji değerinden daha düşük ol-
            duğunu göstermektedir. Patates ve hurmada belirlenen değerlerin düşük çıkmasının sebebi de iç doku
            yapılarının bezelyeye göre daha yumuşak ve gözenekli olmasından kaynaklanır.

                               Bezelye                                        Hurma
                              Aktifleşme                                    Aktifleşme
                Sıcaklık (°C)  Enerjisi (Ea)   Zaman (dk.)    Sıcaklık (°C)  Enerjisi (Ea)   Zaman (dk.)
                               (kj/mol)                                       (kj/mol)
                   50                          720                50                          620
                   60           54,72          480                60           43,26          340
                   70                          240                70                          180

                                                       Patates
                                                      Aktifleşme
                                       Sıcaklık (°C)  Enerjisi (Ea)   Zaman (dk.)
                                                       (kj/mol)
                                           50                          580
                                           60           39,49          270
                                           70                          160

                                                                                                   113
   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120