Page 39 - Kimya 9 | 4. Ünite
P. 39

Maddenin  Hâlleri

                  20. Viskoziteyle ilgili olarak                22.
                     I.  Sıvıların akmaya karşı gösterdiği dirençtir.
                                                                          Moleküller arası kuvvetleri büyük olan
                                                                     ......
                     II.  Bütün  sıvıların  aynı  sıcaklıkta  viskoziteleri   sıvıların viskozitesi yüksektir.
                        aynıdır.
                     III. Sıcaklığın artırılması viskoziteyi azaltır.  ......  Molekül kütlesi viskoziteyi etkilemez.
                     hangisi ya da hangileri doğrudur?
                                                                            Buzdolabından çıkarılan reçel, bal,
                      A) Yalnız I   B)Yalnız II    C) Yalnız III     ......  gibi yiyeceklerin viskoziteleri düşük-
                                                                                         tür.
                           D) I ve III       E) II ve III
                                                                     ......  Balın viskozitesi sudan küçüktür.

                  21. Aşağıda verilen örneklerden hangisi sıcaklı-
                     ğın viskoziteye etkisi ile ilgili değildir?    Yukarıdaki  bilgileri  doğru  (D)  veya  yanlış
                                                                    (Y) olarak dolduran bir öğrenci tüm soruları
                     A)  Yollara asfalt dökülürken ziftin yayılması  doğru olarak cevapladığında aşağıdaki seçe-
                     B)  Salçanın sıcakken kavanozlara doldurul-    neklerden hangisine ulaşır?
                         ması
                                                                    A)       B)       C)      D)       E)
                     C)  Sıcak sprey uygulamaları ile boyama
                                                                    D        D        Y        D        Y
                     D)  Motorda ısınan yağın daha akıcı olması
                                                                    D        Y        D        D        Y
                     E)  Etin pişirilmeden önce sosa bulanması
                                                                    D        Y        Y        Y        D

                                                                    Y        Y        Y        D        D




                  23. Aşağıda birbiri ile bağlantılı Doğru/Yanlış ifadeler içeren Tanılayıcı Dallanmış Ağaç tekniğinde
                     bir soru verilmiştir. İlk ifadeden başlayarak her doğru ya da yanlış cevabınıza göre çıkışlardan
                     sadece birini işaretleyiniz.



                                              Buharlaşma kaynama sıcaklığında olur.


                                          Yanlış                                       Doğru


                    Kaynama sıvının buhar basıncının dış basınca         Havadaki su buharına nem denir.
                                eşitlendiğinde olur.


                             Yanlış                   Doğru                 Yanlış                  Doğru


                    Bağıl nem yüksekse      Bağıl nem düşükse        Gerçek sıcaklık       Hissedilen sıcaklık
                     hissedilen sıcaklık   hava sıcaklığı daha     rüzgar ve nemden       belli yükseltide ölçü-
                        düşük olur.          düşük hissedilir.    arındırılarak ölçülen      len sıcaklıktır.
                                                                       sıcaklıktır.

                         Yanlış      Doğru      Yanlış      Doğru      Yanlış      Doğru       Yanlış     Doğru



                   1. Çıkış    2. Çıkış    3. Çıkış    4. Çıkış   5. Çıkış    6. Çıkış   7. Çıkış    8. Çıkış

                                                                                                        181
   34   35   36   37   38   39   40   41