Page 7 - Kimya 9 | 5. Ünite
P. 7
Doğa ve Kimya
Su, canlıların yaşaması ve günlük ihtiyaçlarının kar-
şılanması için kullanıldığı gibi endüstriyel olarak da kul-
lanılır. Tuzlu su korozyona neden olacağı için endüstri- Yağmur
de tatlı su kullanılır. Endüstride kullanılan tatlı su oranı
Dünya’daki tatlı suyun yaklaşık olarak %22’sidir. Endüst- Kar ve
ride su; ham madde, solvent (çözücü), soğutma sıvısı, ta- buzullar
şıma maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
SU KAYNAKLARI VE SU KAYNAKLARININ Göl
KORUNMASI Nehir
Yer altı
Dünya’mızı diğer gezegenlerden farklı kılan ve yaşa-
suları
nılabilir hâle getiren faktörlerden biri de hiç şüphesiz su-
Deniz ve
dur. Yer altı suları, akarsular, göller, denizler, okyanus- okyanus
lar, kar ve buzullar Dünya’daki su kaynaklarını oluşturur.
Yeryüzünde bulunan sular sürekli olarak bir döngü içeri-
sindedir (Görsel 5.1.2). Görsel 5.1.2: Yeryüzündeki su kaynakları
Dünya’daki suyun %97’si tuzlu su sadece %3’lük kıs-
mı tatlı sudur. Tatlı suyun büyük bir kısmı buzullar ve
buz tabakalarının içinde donmuş hâlde bulunur. Bir kısmı yer altı
suyu olarak, küçük bir kısmı yer üstünde ya da havada nem olarak
bulunur (Görsel 5.1.3).
Yeryüzündeki tatlı su miktarı oldukça düşük olduğu için suyu kul-
lanırken çok dikkatli olmalı ve su kaynaklarının sınırlı olduğunu aklı-
mızdan çıkarmamalıyız.
Tatlı su %3 Diğer %00,4 Yüzey suyu Nehirler %2
%0,3
Bataklıklar
%11
Yeraltı suyu
% 31,4
Tuzlu su
(okyanuslar)
%97
Göller
%87
Buz dağları
ve buzullar
%68,3
Dünyadaki su Tatlı su Tatlı yüzey suyu
(sıvı)
Görsel 5.1.3: Yeryüzündeki su kaynaklarının dağılımı
GELECEĞİN NOBEL ÖDÜLÜ ADAYLARINA
Dünya’nın üçte ikisi sudur fakat sadece %3’lük kısmı tatlı sudur. Tuzlu su canlıların kullanımı için uy-
gun değildir. Günümüzde tuzlu sudan tatlı su elde etmede kullanılan yöntem ve teknikleri araştırarak;
kullanılan bu yöntem ve tekniklerin avantaj ve dezavantajlarını belirtiniz. Tuzlu sudan tatlı su elde et-
mek için alternatif bir yol önererek proje hazırlayınız.
189