Page 7 - Kimya 9 | 5. Ünite
P. 7

Doğa ve Kimya

                     Su, canlıların yaşaması ve günlük ihtiyaçlarının kar-
                  şılanması için kullanıldığı gibi endüstriyel olarak da kul-
                  lanılır. Tuzlu su korozyona neden olacağı için endüstri-                      Yağmur
                  de tatlı su kullanılır. Endüstride kullanılan tatlı su oranı
                  Dünya’daki tatlı suyun yaklaşık olarak %22’sidir. Endüst-  Kar ve
                  ride su; ham madde, solvent (çözücü), soğutma sıvısı, ta-  buzullar
                  şıma maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

                     SU KAYNAKLARI VE SU KAYNAKLARININ                                   Göl
                     KORUNMASI                                                             Nehir
                                                                                                      Yer altı
                     Dünya’mızı diğer gezegenlerden farklı kılan ve yaşa-
                                                                                                      suları
                  nılabilir hâle getiren faktörlerden biri de hiç şüphesiz su-
                                                                               Deniz ve
                  dur. Yer altı suları, akarsular, göller, denizler, okyanus-   okyanus
                  lar, kar ve buzullar Dünya’daki su kaynaklarını oluşturur.
                  Yeryüzünde bulunan sular sürekli olarak bir döngü içeri-
                  sindedir (Görsel 5.1.2).                           Görsel 5.1.2: Yeryüzündeki su kaynakları
                     Dünya’daki suyun %97’si tuzlu su sadece %3’lük kıs-
                  mı tatlı sudur. Tatlı suyun büyük bir kısmı buzullar ve
                  buz  tabakalarının  içinde  donmuş  hâlde  bulunur.  Bir  kısmı  yer  altı
                  suyu olarak, küçük bir kısmı yer üstünde ya da havada nem olarak
                  bulunur (Görsel 5.1.3).
                     Yeryüzündeki tatlı su miktarı oldukça düşük olduğu için suyu kul-
                  lanırken çok dikkatli olmalı ve su kaynaklarının sınırlı olduğunu aklı-
                  mızdan çıkarmamalıyız.





                             Tatlı su %3                  Diğer %00,4     Yüzey suyu    Nehirler %2
                                                                            %0,3
                                                                                     Bataklıklar
                                                                                       %11
                                                       Yeraltı suyu
                                                         % 31,4
                            Tuzlu su
                          (okyanuslar)
                             %97
                                                                                       Göller
                                                                                       %87
                                                       Buz dağları
                                                       ve buzullar
                                                          %68,3







                  Dünyadaki su                       Tatlı su                  Tatlı yüzey suyu
                                                                                    (sıvı)
                            Görsel 5.1.3: Yeryüzündeki su kaynaklarının dağılımı

                        GELECEĞİN NOBEL ÖDÜLÜ ADAYLARINA
                   Dünya’nın üçte ikisi sudur fakat sadece %3’lük kısmı tatlı sudur. Tuzlu su canlıların kullanımı için uy-
                   gun değildir. Günümüzde tuzlu sudan tatlı su elde etmede kullanılan yöntem ve teknikleri araştırarak;
                   kullanılan bu yöntem ve tekniklerin avantaj ve dezavantajlarını belirtiniz. Tuzlu sudan tatlı su elde et-
                   mek için alternatif bir yol önererek proje hazırlayınız.



                                                                                                        189
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12