Page 83 - Tasarım Beceri Atölyeleri Öğretmen El Kitabı
P. 83

gibi bir temel taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. 100 damla taşıyıcı yağa 1 damla esansiyel yağ (%1) oranında
                 veya 100 damla taşıcı yağa 2 damla esansiyel yağ (%2) yeterli bir seyreltmedir. Bu seyreltilmiş yağ, bilek
                 bölgesine veya ön kolun iç kısmına sürülür. Biraz bekledikten sonra koklanılır, eğer boğazda bir tıka-
                 nıklık belirtisi yoksa alerji yoktur.  Ayrıca deride birkaç saat içinde (maksimum 24 saat içinde) kaşınma,
                 kızarlık gibi herhangi bir etki yoksa alerjen değildir. Alerjen olması durumunda kokuda dayalıysa hemen
                 temiz hava alınması ve kızarıklık meydana geldiyse o bölgenin sabunlu soğuk suyla yıkanması önerilir.

               • Burada difüzör yapımı anlatılmıştır. Buhar şeklinde kullanımı zaten hayli seyreltilmiştir ve risksizdir.
                 Gün içinde zaten yoğun bir şekilde aromalara (limon, portakal, bitki çayı vs.) maruz kalırız. Lakin eğer
                 deriye uygulanma durumu varsa, esansiyel yağların muhakkak seyreltilerek kullanılması hatırlatılmalı-
                 dır. Deriye sürülecek esansiyel yağlardan baharat olarak da kullanırken temkinli kullandığımız, tarçın,
                 karabiber ve asitliğinin farkında olduğumuz limon gibi bazı bileşenler reaktifliği yüksektir esansiyel yağ-
                 lar içerirler. Şu yağların bilhassa temel yağlarla seyretilmesi önemlidir, deriye doğrudan uygulandığında
                 tahriş edici özelliği vardır: karabiber (Piper nigrum), tarçın (Cinnamomum zeylanicum), karanfil (Syzy-
                 gium aromaticum), zencefil (Zingiber officinalis), nane (Mentha x piperita), adaçayı (Salvia officinalis),
                 çay ağacı (Melaleuca alternifolia), civanperçemi (Achillea millefolium), limon (Citrus x limon) ve tatlı
                 portakal (Citrus sinensis) ve birçok narenciye esansiyel yağı.

               • Elektronik difüzör yapımı öğretmenin gözetimi altında yapılmalıdır.

                                                   ÖĞRETMENE NOTLAR


               • Eğer öğrenci kendi çevresinde bulmakta zorlanırsa aktarlarla görüşerek bilgi edinebilir.

               • Sınıf içinde birlik olması açısından tek bir aromatik yağ seçilerek üzerine gidilebilir.

               • Dilenirse hazır satılan kaliteli yağlar satın alınarak, damıtılan bitkinin suyundaki aroma güçlendirilebilir.

               • Bu araştırma sürecine ek olarak öğretmen Patrick Süskind’in “Koku”  kitabını okutabilir. Kitap ile ilgili
                 paylaşımlar ve sohbetler, bütün bu deney süreciyle birlikte ele alınarak, edebiyata dair merak duygusu
                 da dahil edilebilir.

















                                                                                                                     75
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88