Page 72 - Değerler eğitimi ramazan ayı etkinlik kitabı
P. 72

YÖRESEL
                      RAMAZAN LEZZETLERİ               18                         Okul Dışı Etkinlik
          4.  Öğrencilerden aşağıdaki bilgi grafiğini incelemelerini ve kendi yörelerine ait bir yemeğin
             hazırlanış sürecini anlatmalarını isteyiniz.


              Patlıcan Çullaması/BOLU
              Patlıcanlar, dolma biberler ve domatesler ateşte             Gendeme Çorbası/ORDU
              közlenir. Kabukları soyularak ince ince doğranır.
              Soğanlar yarım ay şeklinde kesilir, maydanoz ve              Gendeme bir gün önceden
              soğan ince ince doğranır. Tüm malzemeler karıştırılır.       ıslatılır. Dört katı kadar kaynamış
                                                                           suda gendeme pişirilir. Bir kaşık
                                                                           tereyağı ile un kavrulur, az su
          Toyga Çorbası/ANKARA                                             katıp açılır; tencerede kaynayan
                                         Banduma/KASTAMONU
                                                                           çorbaya ilave edilir. Yoğurtla
          İki su bardağı yarma, bir su                                     yumurta sarısı çırpılıp çorbaya
          bardağı nohut pişirilir. 500 gr   Parmak kalınlığında dürülmüş
          yoğurdun içine bir yumurta,    yufkalar tavuk veya hindi suyuna   karıştırılarak ilave edilir.
          bir su bardağı un, tuz, yarma,   batırılıp tepsiye dizildikten sonra   Tereyağında kızartılan nane ve
          nohut, et suyu ve su konulup   üzerine hindi veya tavuk etleri   kırmızı toz biber, çorbanın üzerine
          ocakta karıştırılarak pişirilir.   konulur.                      gezdirilir.
          Piştikten sonra üzerine sos
          dökülür.
















          Zülbiye/KONYA
                                                                                 İncir İlendisi/MARAŞ
          Arpacık soğanlar, soyulduktan sonra
          bütün hâlde tencerenin içine konulur      Cennet Çamuru/KİLİS          İncirin her biri dört beş
          ve üzerine bir parmak geçecek kadar
          su dökülerek kaynatılır. Ayrı bir kap                                  parçaya bölünür. Pekmezin
                                                                                 kaynatma işlemi yapılırken,
          içinde kuzu eti haşlanır. Soğanın suyu    Yağ eritildikten sonra kısık   pekmez kıvama gelmeden
          süzülmeden haşlanmış kuzu etiyle          ateşte kadayıflar ilave edilir   (pekmez yerine şeker
                                                    ve iyice ovalanır. Tahta kaşıkla
          karıştırılır. Bir kaşık tereyağında biber   devamlı karıştırılarak on dakika   kullanıldıysa su ve şeker
          ve domates salçası kavrularak
          karışıma dökülür. Tencere on dakika       kavrulur. Şeker eklenip beş   kaynadıktan sonra) incir
                                                                                 eklenir. İncir, suyunu
          kadar kaynadıktan sonra ocaktan           dakika karıştırılır, küçük bir   çekene kadar pişirilir ve
          alınarak dinlenmeye bırakılır.            tepsiye kaşık kaşık konulup   kabın dibi tutmasın diye
                                                    bastırılır. Üzerine parça parça
          Sonrasında üzerine karabiber ekilir.
                                                    kaymak ve fıstık konularak   karıştırılır.
                                                    servis yapılır.
                                  Oğma Çorbası/NİĞDE

                                  Bir kabın içindeki suyun üzerine un yavaş yavaş serpiştirilerek karıştırılır. Sert
                                  hamur hâline getirilir ve avuç içinde iki parmakla ovuşturularak yuvalanır,
                                  mercimek büyüklüğünde taneler oluşturulur. Bu taneler, kaynayan suya yavaş
                                  yavaş ve karıştırılarak dökülür. Sekiz on dakika kaynatıldıktan sonra
                                  ateşten indirilir ve üzerine bir su bardağı soğuk su gezdirilir. Tereyağı eritilir ve
                                  yağ kızarınca toz biber dökülür. Kavrulunca çorbanın üzerine gezdirilir.

          70                                                                       Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77