Page 72 - Değerler eğitimi ramazan ayı etkinlik kitabı
P. 72
YÖRESEL
RAMAZAN LEZZETLERİ 18 Okul Dışı Etkinlik
4. Öğrencilerden aşağıdaki bilgi grafiğini incelemelerini ve kendi yörelerine ait bir yemeğin
hazırlanış sürecini anlatmalarını isteyiniz.
Patlıcan Çullaması/BOLU
Patlıcanlar, dolma biberler ve domatesler ateşte Gendeme Çorbası/ORDU
közlenir. Kabukları soyularak ince ince doğranır.
Soğanlar yarım ay şeklinde kesilir, maydanoz ve Gendeme bir gün önceden
soğan ince ince doğranır. Tüm malzemeler karıştırılır. ıslatılır. Dört katı kadar kaynamış
suda gendeme pişirilir. Bir kaşık
tereyağı ile un kavrulur, az su
Toyga Çorbası/ANKARA katıp açılır; tencerede kaynayan
Banduma/KASTAMONU
çorbaya ilave edilir. Yoğurtla
İki su bardağı yarma, bir su yumurta sarısı çırpılıp çorbaya
bardağı nohut pişirilir. 500 gr Parmak kalınlığında dürülmüş
yoğurdun içine bir yumurta, yufkalar tavuk veya hindi suyuna karıştırılarak ilave edilir.
bir su bardağı un, tuz, yarma, batırılıp tepsiye dizildikten sonra Tereyağında kızartılan nane ve
nohut, et suyu ve su konulup üzerine hindi veya tavuk etleri kırmızı toz biber, çorbanın üzerine
ocakta karıştırılarak pişirilir. konulur. gezdirilir.
Piştikten sonra üzerine sos
dökülür.
Zülbiye/KONYA
İncir İlendisi/MARAŞ
Arpacık soğanlar, soyulduktan sonra
bütün hâlde tencerenin içine konulur Cennet Çamuru/KİLİS İncirin her biri dört beş
ve üzerine bir parmak geçecek kadar
su dökülerek kaynatılır. Ayrı bir kap parçaya bölünür. Pekmezin
kaynatma işlemi yapılırken,
içinde kuzu eti haşlanır. Soğanın suyu Yağ eritildikten sonra kısık pekmez kıvama gelmeden
süzülmeden haşlanmış kuzu etiyle ateşte kadayıflar ilave edilir (pekmez yerine şeker
ve iyice ovalanır. Tahta kaşıkla
karıştırılır. Bir kaşık tereyağında biber devamlı karıştırılarak on dakika kullanıldıysa su ve şeker
ve domates salçası kavrularak
karışıma dökülür. Tencere on dakika kavrulur. Şeker eklenip beş kaynadıktan sonra) incir
eklenir. İncir, suyunu
kadar kaynadıktan sonra ocaktan dakika karıştırılır, küçük bir çekene kadar pişirilir ve
alınarak dinlenmeye bırakılır. tepsiye kaşık kaşık konulup kabın dibi tutmasın diye
bastırılır. Üzerine parça parça
Sonrasında üzerine karabiber ekilir.
kaymak ve fıstık konularak karıştırılır.
servis yapılır.
Oğma Çorbası/NİĞDE
Bir kabın içindeki suyun üzerine un yavaş yavaş serpiştirilerek karıştırılır. Sert
hamur hâline getirilir ve avuç içinde iki parmakla ovuşturularak yuvalanır,
mercimek büyüklüğünde taneler oluşturulur. Bu taneler, kaynayan suya yavaş
yavaş ve karıştırılarak dökülür. Sekiz on dakika kaynatıldıktan sonra
ateşten indirilir ve üzerine bir su bardağı soğuk su gezdirilir. Tereyağı eritilir ve
yağ kızarınca toz biber dökülür. Kavrulunca çorbanın üzerine gezdirilir.
70 Ortaöğretim Genel Müdürlüğü