Page 275 - Değerler Eğitimi
P. 275

KARBON
          VATANSEVERLİK
                      AYAK İZİM                           7                         Sınıf İçi Etkinlik
          Etkinliğin   Kaynakları verimli kullanmanın ülke ekonomisi için önemini kavrayabilme.
          Amacı
          Etkinliğin   Bu etkinlik, öğrencilerin karbon ayak izi ve iklim değişikliğinin ülke ve dünya bazındaki belirleyici
          Açıklaması  nedenlerine dair görüşlerini ifade etmeleri üzerinedir.
                      Metin etkileşimli tahtada açılır. Öğrencilerin alınabilecek bireysel önlemlere dair tartışması ve
                      kontrol listesinin doldurması sağlanır.
          Araç Gereç  Etkileşimli tahta.                                           Süre  25 dk.


         ETKİNLİĞİN UYGULANMASI
         1.   Metni etkileşimli tahtada açarak öğrencilerin okumasını sağlayınız. Öğrencilerden soruları
             cevaplamalarını isteyiniz.



















            Görsel 1
                                                KARBON AYAK İZİ
           Atmosferde bulunan su buharı, karbondioksit, metan ve diazot monoksit gibi gazların miktarı
           arttıkça yeryüzü daha fazla ısınmaktadır. Bunun ana nedeni insan faaliyetleri etkisidir. Bu
           faaliyetler doğrudan ya da dolaylı olarak sera gazları salımına neden olabilir. Isınma, aydınlatma,
           pişirme, ulaşım, hayvancılık faaliyetleri ve endüstriyel süreçler sonucu atmosfere salınan eşdeğer
           karbondioksit miktarı günden güne artmaktadır. Bir bireyin, bir ülkenin veya bir kuruluşun
           sürdürdüğü faaliyetler sonucu atmosfere saldığı sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığı
           karbon ayak izi olarak adlandırılır.
           İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ısınma, pişirme, ulaşım gibi fosil yakıt temelli
           faaliyetlerin sera gazı salımına neden olmaktadır. Doğrudan salımların yanı sıra dolaylı salımlar da
           karbon ayak izinde önemli bir yer tutabilir. Dolaylı salıma neden olan endüstriyel süreçlerin karbon
           salımında payı büyüktür. Bir ürünün üretilmesinden, taşımacılıkta dâhil, bertaraf edilmesine kadar
           izlenen tüm süreçler karbon ayak izinin bir parçasıdır. Örneğin 70 cc’lik cam şişenin üretilmesi
           için atmosfere salınan sera gazı miktarı 1 kg CO2' ye eşdeğerdir. Hayvancılık faaliyetleri, tarımsal
           ürünlerin yetiştirilmesi için uygulanan yöntemler de önemli miktarda sera gazı salımına neden
           olmaktadır. Örneğin 1 kg sert peynirin üretilmesi için atmosfere 12 kg CO2 eş salınmaktadır. Karbon
           ayak izi hesaplanırken seyahatler dâhil tüm ulaşımlar, evde kullanılan enerji türü ve miktarı,
           tüketilen besin türleri ve miktarları, satın alınan ürünler dikkate alınmaktadır.
           Bireyin karbon ayak izini azaltması için ulaşım alışkanlıklarını, beslenme şeklini, ısınma türünü ve
           doğalgaz kullanımı yerine biyoenerji gibi alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını
           değiştirmesi gerekmektedir.

                                                                           http://climatechange.boun.edu.tr/karbon-ayakizi/


              a)  Günlük tüketim alışkanlıklarınızın karbon ayak izinizle ilişkisini değerlendiriniz.

          274                                                                       Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280