Page 81 - Fen Bilimleri Laboratuvarı Öğretmen El Kitabı
P. 81
Laboratuvar Tekniklerine Giriş
BAGET
Çubuk şeklinde, ince, cam malzemedir (Görsel 3.11). Çö-
zeltilerin hazırlanması veya sıvıların karıştırılmasında
kullanılır. Ayrıca bir sıvının bulunduğu kaptan başka bir
kaba aktarılmasında sıvının kap çeperlerine bulaşma-
sını veya etrafa sıçramasını önlemek amacıyla yararla-
nılır.
Görsel 3.11: Baget
BÜRET
Silindir şeklinde, uzun, altında bir musluk bulunan,
mL cinsinden derecelendirilmiş, cam malzemedir
(Görsel 3.12). Belirli hacimde sıvı alınmasında kulla-
nılır. Özellikle titrasyon işlemlerinde harcanan stan-
dart çözeltinin hacminin belirlenmesinde yararlanılır.
Görsel 3.12: Büret
BALON JOJE
Üst kısmı ince, uzun boyunlu, alt kısmı balona benzer
ölçülü ve şilifli (kapaklı), cam malzemedir (Görsel 3.13).
İnce boyun kısmında kabın ölçü çizgisi net olarak belir-
tilmiştir. Doğru okumanın yapılması için menüsküsün
alt kısmı bu ölçü çizgisine gelmelidir. Belirli derişim-
deki çözeltilerin hazırlanmasında kullanılır. Titrasyon
işlemlerinde ayarlı (standart) çözelti hazırlamak ve
saklamak için kullanılır. Hacimleri üzerinde belirtilen
sıcaklıkta sabit olup 25, 50, 100, 250, 500, 1.000 mL ha-
cimli balon jojeler vardır. Balon joje içine konan sıvının
sıcaklığının balon joje üzerinde belirtilen sıcaklıkta ol-
ması gerekir. Bu sıcaklık genellikle 20 °C’dir.
Görsel 3.13: Balon joje
80