Page 81 - Fen Bilimleri Laboratuvarı Öğretmen El Kitabı
P. 81

Laboratuvar Tekniklerine Giriş

           BAGET
           Çubuk şeklinde, ince, cam malzemedir (Görsel 3.11). Çö-
           zeltilerin hazırlanması veya sıvıların karıştırılmasında
           kullanılır. Ayrıca bir sıvının bulunduğu kaptan başka bir
           kaba aktarılmasında sıvının kap çeperlerine bulaşma-
           sını veya etrafa sıçramasını önlemek amacıyla yararla-
           nılır.








                                                                       Görsel 3.11: Baget

           BÜRET
           Silindir şeklinde, uzun, altında bir musluk bulunan,
           mL cinsinden  derecelendirilmiş, cam malzemedir
           (Görsel 3.12). Belirli hacimde sıvı alınmasında kulla-
           nılır. Özellikle titrasyon işlemlerinde harcanan stan-
           dart çözeltinin hacminin belirlenmesinde yararlanılır.
















                                                                       Görsel 3.12: Büret

           BALON JOJE
           Üst kısmı ince, uzun boyunlu, alt kısmı balona benzer
           ölçülü ve şilifli (kapaklı), cam malzemedir (Görsel 3.13).
           İnce boyun kısmında kabın ölçü çizgisi net olarak belir-
           tilmiştir. Doğru okumanın yapılması için menüsküsün
           alt kısmı bu ölçü çizgisine gelmelidir. Belirli derişim-
           deki çözeltilerin hazırlanmasında kullanılır.  Titrasyon
           işlemlerinde ayarlı (standart) çözelti hazırlamak  ve
           saklamak için kullanılır. Hacimleri üzerinde belirtilen
           sıcaklıkta sabit olup 25, 50, 100, 250, 500, 1.000 mL ha-
           cimli balon jojeler vardır. Balon joje içine konan sıvının
           sıcaklığının balon joje üzerinde belirtilen sıcaklıkta ol-
           ması gerekir. Bu sıcaklık genellikle 20 °C’dir.





                                                                      Görsel 3.13: Balon joje



          80
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86