Page 225 - GRAFİK TASARIM 11
P. 225

Etkinlik

                Ambalaj tasarımında önemli noktalardan biri, kesim işlemidir. Tasarım aşamasından sonra ke-
                sim ve kırım yerlerinin gösterilmesi gerekir. Ambalaj, baskısı yapıldıktan sonra özel kesim bı-
                çakları ile kesilir ve kırım yerlerinden işaretlenerek katlanır. Bu aşamanın gerçekleşebilmesi için
                tasarımcının ambalajdaki kesim ve kırım yerlerini belirlemesi ve tasarıma uygun şablon hazırla-
                yarak bıçak yaptırması gerekir. Standart kutuların kesimi için var olan bıçakları kullanmak mali-
                yeti azaltırken özel tasarım için hazırlanan  bıçak, ambalajın maliyetini artırır. Kesim yerleri için
                devam eden çizgiler kullanılırken kırım yerleri için ise kısa kesik noktalı çizgi kullanılır. Ayrıca
                kutuların kesimi yapılırken malzemenin israf edilmemesi de çok önemlidir. İsraf edilerek kesilen
                malzeme, fire olarak değerlendirilir. Firenin az olması maliyeti de önemli ölçüde etkileyen bir
                faktördür.
                Yukarıdaki metni okuyup aşağıdaki görselleri inceleyerek soruları cevaplayınız.
                1.  En az fire hangisinde olacaktır?
                2.  Aşağıdakilerden hangisinde aynı ebattaki malzeme ile daha çok ambalaj elde edilecektir?
                3.  Konu ile ilgili fikirlerinizi ünite sonunda yer alan “Çıkarımlarım” bölümüne yazınız (s.227).
                4.  Ambalaj ile ilgili yazdığınız ünite sonunda yer alan bütün çıkarımları okuyarak sonuçları
                    değerlendiriniz. Ambalaj tasarımı hakkında neler söyleyebilirsiniz (s.227).





















































                                                                                                 kesim
                                                                                                 kırım
                                                                                                 yapıştırma

                                                                                                         223
   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230