Page 34 - ÇALGI EĞİTİMİ VİYOLA 12
P. 34

Ü
                    Üniteye Başlarkenniteye Başlarken
                    Viyolada farklı konumlarda çalmaya neden ihtiyaç duyulabilir? Arkadaşlarınızla fikir iyolada farklı konumlarda çalmaya neden ihtiyaç duyulabilir? Arkadaşlarınızla fikir
                     V
              alışverişinde bulununuz. lışverişinde bulununuz.
              a
                    2.1. Viyolada II. Konum
                    2.1.1. Viyolada II. Konum Kavramı

                    Viyolada II. konum, sol el I. konumdayken ikinci parmağın bastığı notaya birinci parmağın
            basılmasıyla oluşturulan konumdur. II. konumda parmaklar, I. konumdan farklı olarak notalara daha
            dar aralıklarla basar.
                    Viyolada II. konuma alışkanlık kazanılması için önce sol elde konum değiştirme çalışmaları
            yapılır.  Bu  sayede  II.  konum  sesleri  daha  kolay  öğrenilecektir.  Konum  değiştirme  çalışmalarının
            ardından II. konumda kalınarak etüt ve eser çalışılır. II. konumda çalmaya alışkanlık kazanıldıktan
            sonra I-II. konumlarda geçişli çalışmalar yapılarak öğrenilenler kalıcı hâle getirilir.
                    II. konumda notalar I. konumda kullanılan parmaklardan farklı parmaklarla basılır. Bu durumun
            sebebi do telindeki mi notasının 2. parmak yerine 1. parmakla alınması ve elin sap üzerinde daha
            ileride tutulmasıdır. Sol elin I. konuma oranla sapın daha ilerisinde durması dışında II. konumda I.
            konumda belirgin bir tutuş farkı yoktur.

                    2.1.2. II. Konumda Tüm Tellerde Parmakları Doğru Seslere Basma
                    II. konumda ilk çalışmalar sırasıyla re, sol, la ve do tellerinde yapılmalıdır. Seslerin temiz
            olmasına özen gösterilmelidir. Temiz ses elde edilmesi için çalınan her notada ses aralıklarına dikkat
            edilmeli, parmaklar notalara I. konuma göre daha dar aralıklarla basılmalıdır.

                   Ders İçi Çalışma

                        Dört telde II. konumda aşağıda verilen çalışmaları temiz ve nitelikli sesler elde edinceye kadar
                                                                      4
                                           4
                                           œ œ
                                                                      œ œ
                                        3
                                                               3
                                                                                 œ
                                                  œ
                                                                   2
                                        œ
                                                               œ
                                     2
                                                                              œ
                                                                  œ
                                  1
                                     œ
                                                     œ
                                                            1
                             2
                                  œ
                                                        œ œ
                            œ
                                                                                     œ
                                                                                              ˙
                          1
                          œ
                       0
              tekrar ediniz. 1 numaralı etüdü karekod uygulamasını veya bağlantı linkini kullanarak izleyiniz.
                       œ
           3-  B  4  Œ          . .                                                     . .         Ó
                 4
                  Parmak Hazırlama
                                           4
                                                                      4
                                                               3
                                                                      4 œ œ
                                        3
                                           4 œ œ
                                                               3 œ
                                                            1
                                                                                              ˙
                                                            1 œ
                                                        œ
                            2 œ
                                                                                  œ œ
                          1
                                                               œ
                                                  œ
                          1 œ
                                     œ
                                                     œ
                                                                              œ
                       œ
              B 4
                 4 Œ
                                                                                                    Ó
           1- B  4  Œ  œ 0 0  œ  œ 2  . . . .  œ 1 1 œ  œ 2 2  œ 3 œ  œ œ  œ  œ  œ œ  œ  œ 2 2  œ œ œ  œ  œ  . . . .  ˙  Ó
           3-
                 4
                  Parmak Hazırlama
                  Parmak Hazırlama
                                           4
                                                                      4
                                        3 œ œ
                                                                      4
                                                                   2
                                           4
                                                                      œ œ œ
                                                            1
                          1
                            2
                 4
                                                                                  œ œ
                                                               œ
                                        œ
                                                  œ
                                                                                                    Ó
                                                     œ
                                     œ
                                                                   œ
                                . œ .
           2- B
                                                        œ œ
                 4 Œ
                            œ
                          œ
           1-  B 4  Œ œ 0 0  œ 1  œ 2  . œ 1 1  œ 2 2  œ 3  œ œ  œ  œ  œ œ 1  œ 3 3  œ 2 œ œ  œ  œ  œ  . . . .  ˙ ˙  Ó
                                .
                       œ
                 4
                  Parmak Hazırlama
                  Parmak Hazırlama
                                                                      4
                                           4
                                             4
                                                                         4
                                     2
                                                                      2
                                       2
                                  1
                                                     œ
                                                            1
                                                        œ œ
                                  œ
                            œ
                                                                      4
                                           4
                                                                                     œ
                                     œ 2
                                                                      œ œ
              B 4
                                           œ œ
                                 .
                                                                                  œ
                                        œ
                                                  œ
                                 . .
           4- B  4  Œ œ 0 0 0  1 œ 1 1 2 2 2  . œ 1  1 œ 3 3  œ 3œ œ  œ  œ œ œ 1  3 œ 1 œ 3  œ œ 2 2 œ 3 œ œ  œ  œ œ œ  . . . .  ˙ ˙  Ó
                                                                        œ œœ
                 4 Œ
                                     œ
                                             œ œ œ
                                                                                                    Ó
                            œ
           2-
                          œ
                 4 4
           3-  B  4  Œ œ œ  œ  œ . .  œ  œ             œ  œ œ        œ          œ     œ . .   ˙     Ó
                  Parmak Hazırlama
                   Parmak Hazırlama
                  Parmak Hazırlama
                        0  1  2     1  2  3  3 œ œ             3 1  3  œ œ
                                             4
                                                                         4
                                                                      4 2
                                           4
                          1
                            2
                                                            1
           4-  B  4  Œ  0  œ  œ   œ . 1 .  œ 2  œ  œ œ œ  œ  œ œ  œ  œ 2  œ œ œ  œ   œ . .    ˙     Ó
                 4 4
           1-  B  4  Œ  œ œ  œ  . . œ  œ  œ  œ      œ  œ  œ œ     œ  œ          œ  œ     . . œ  ˙   Ó
                   Parmak Hazırlama
                  Parmak Hazırlama
              32  2. ÜNİTE
                       0  1  2     1  2  3  4                1  3  2  4
           2-  B  4  Œ  œ  œ  œ  . . œ  œ  œ  œ œ  œ  œ  œ œ   œ   œ  œ œ     œ   œ  œ   . .  ˙     Ó
                 4
                  Parmak Hazırlama
                        0  1  2     1  2  3  4                  1  3  2  4
           4-  B  4  Œ           . .     œ   œ œ    œ             œ     œ œ        œ     . .        Ó
                 4
                       œ  œ  œ     œ  œ                œ  œ œ        œ          œ     œ       ˙
                   Parmak Hazırlama
                                                            ©
                                                            ©
                                                            ©
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39