Page 61 - Biyoloji Sınıf İçi Değerlendirme
P. 61

ÖĞRETMEN REHBER KİTABI




                 SINIF İÇİ DEĞERLENDİRME ÖRNEĞİ 11


                                                   PERFORMANS GÖREVİ
                                HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞ HIZINA SICAKLIĞIN ETKİSİ



                  Yönerge:


                  Sevgili öğrenciler, sizden bu görevde hücre zarından madde geçiş hızına sıcaklığın etkisini gözlemleye-
                  bileceğiniz bir deney uygulamanız beklenmektedir. Bu görevi gerçekleştirirken aşağıdaki adımları takip
                  etmeniz size kolaylık sağlayacaktır.



                    Görevinize başlamadan önce şunlara dikkat etmelisiniz:
                  •    4 - 6 kişilik oluşturacağınız grupla bir çalışma planı hazırlayınız.
                  •    Deney düzeneğinizi hazırlarken kullanmanız gereken malzeme listesi:
                      20 cm kurutulmuş bağırsak (Bağırsakları yumuşaması için bir gece önceden suda bekletin.),
                      100 mL glikoz şurubu,
                      1 litre çeşme suyu,
                      Benedict çözeltisi,
                      2 adet bir litrelik cam beher,
                      1 ispirto ocağı,
                      1 sacayak,
                      2 adet termometre
                      20 cm bağlama ipi,
                      1 adet damlalık,
                      Makas.
                  •   Deneyin yapılış basamaklarını belirleyiniz.


                    Görevinizi yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:
                  •   Deney düzeneğinizi doğru hazırlayınız.
                  •   Islatılıp yumuşatılmış bağırsağı 10 cm’lik 2 parçaya ayırınız.
                  •   Bağırsakların bir ucunu ipi kullanarak bağlayınız.
                  •   Bağırsakların her ikisini de eşit miktarda glikoz şurubuyla doldurup açık uçlarını bağlayınız.
                  •   Her bir behere 500 ml çeşme suyu doldurunuz.
                  •   İspirto ocağını yakıp sacayağına beherlerden birini yerleştiriniz.
                  •   Termometreyi kullanarak beherdeki suyu 40  C’ye kadar ısıtınız.
                                                            o
                  •   Diğer beherdeki suyu ısıtmadan oda sıcaklığında bırakınız.
                  •   Her iki behere de 10’ar damla Benedict çözeltisi damlatınız.
                  •   Hazırlamış olduğunuz iki bağırsağı beherlere koyunuz ve beherlerdeki renk değişimini gözlemleyiniz.
                          (Benedict çözeltisi glikoz varlığında kiremit kırmızısı renge döner.)


                   Görevinizin bitiminde şunlara dikkat etmelisiniz:
                  •   Deney düzeneğinizi toplayınız.
                  •   Bilgi notları, deney düzeneğinizin görselleri ve çizimlerle desteklenmiş deney raporu hazırlayıp sınıfla
                       paylaşınız.
                  •   Çalışmanızı öğretmeninize teslim ediniz.


                      *Deney uygulanırken tüm güvenlik önlemlerinin alındığından emin olunuz.


                                                                                                              61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66