Page 61 - Biyoloji Sınıf İçi Değerlendirme
P. 61
ÖĞRETMEN REHBER KİTABI
SINIF İÇİ DEĞERLENDİRME ÖRNEĞİ 11
PERFORMANS GÖREVİ
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞ HIZINA SICAKLIĞIN ETKİSİ
Yönerge:
Sevgili öğrenciler, sizden bu görevde hücre zarından madde geçiş hızına sıcaklığın etkisini gözlemleye-
bileceğiniz bir deney uygulamanız beklenmektedir. Bu görevi gerçekleştirirken aşağıdaki adımları takip
etmeniz size kolaylık sağlayacaktır.
Görevinize başlamadan önce şunlara dikkat etmelisiniz:
• 4 - 6 kişilik oluşturacağınız grupla bir çalışma planı hazırlayınız.
• Deney düzeneğinizi hazırlarken kullanmanız gereken malzeme listesi:
20 cm kurutulmuş bağırsak (Bağırsakları yumuşaması için bir gece önceden suda bekletin.),
100 mL glikoz şurubu,
1 litre çeşme suyu,
Benedict çözeltisi,
2 adet bir litrelik cam beher,
1 ispirto ocağı,
1 sacayak,
2 adet termometre
20 cm bağlama ipi,
1 adet damlalık,
Makas.
• Deneyin yapılış basamaklarını belirleyiniz.
Görevinizi yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:
• Deney düzeneğinizi doğru hazırlayınız.
• Islatılıp yumuşatılmış bağırsağı 10 cm’lik 2 parçaya ayırınız.
• Bağırsakların bir ucunu ipi kullanarak bağlayınız.
• Bağırsakların her ikisini de eşit miktarda glikoz şurubuyla doldurup açık uçlarını bağlayınız.
• Her bir behere 500 ml çeşme suyu doldurunuz.
• İspirto ocağını yakıp sacayağına beherlerden birini yerleştiriniz.
• Termometreyi kullanarak beherdeki suyu 40 C’ye kadar ısıtınız.
o
• Diğer beherdeki suyu ısıtmadan oda sıcaklığında bırakınız.
• Her iki behere de 10’ar damla Benedict çözeltisi damlatınız.
• Hazırlamış olduğunuz iki bağırsağı beherlere koyunuz ve beherlerdeki renk değişimini gözlemleyiniz.
(Benedict çözeltisi glikoz varlığında kiremit kırmızısı renge döner.)
Görevinizin bitiminde şunlara dikkat etmelisiniz:
• Deney düzeneğinizi toplayınız.
• Bilgi notları, deney düzeneğinizin görselleri ve çizimlerle desteklenmiş deney raporu hazırlayıp sınıfla
paylaşınız.
• Çalışmanızı öğretmeninize teslim ediniz.
*Deney uygulanırken tüm güvenlik önlemlerinin alındığından emin olunuz.
61