Page 60 - YÜZME
P. 60
SPOR LİSESİ-YÜZME 3. ÜNİTE: YÜZMENİN SAHA, MALZEME VE KURALLAR BİLGİSİ
3.2. Malzeme Depar taşı (Başlangıç platformu):
Havuzun başlangıcında, sporcuların çıkışla-
3.2.1. Yüzme ile İlgili Malzemelerin Sınıflandırılması rını yaptığı platformdur. Depar taşı, sağlam
olmalı ve atlama sırasında yaylanmamalıdır.
Yüzme ile ilgili malzemeler 3 bölümde incelenir. Yüksekliği 50 cm ile 75 cm arasında; yüzey
alanı, en az 50 cm x 50 cm olmalıdır. Ayrıca
tabanı, kaymaz malzeme ile kaplanmalıdır
ve eğim 10° yi geçmemelidir. Sırtüstü stilde
YÜZME İLE yarış, havuz içinden başladığı için depar ta-
İLGİLİ şının ön kısmında bitiş duvarına paralel tut-
MALZEMELER ma yerleri vardır. Depar taşı, dört taraftan da
rahatlıkla görülecek şekilde numaralandırıl-
malıdır (Görsel 3.2.3.). Görsel 3.2.3.
HAVUZ YÜZÜCÜ HAKEM
MALZEMELERİ MALZEMELERİ MALZEMELERİ
Şema 3.2.1. Korna: Yarışmalarda çıkış komutunu
vermek için kullanılan sesli işaret aracıdır.
3.2.2. Yüzme ile İlgili Malzemelerin Özellikleri Tüm yüzücülerin rahat duyacağı şiddette ses
vermelidir (Görsel 3.2.4.).
A) Havuz Malzemeleri
Görsel 3.2.4.
Görsel 3.2.4.
Seperatör (Ayraç): Kulvarların ara- Otomatik ekipmanlar: Her bir yüzü-
sında, kulvar iplerine havuz boyunca takılan cünün süresini kaydeder ve yüzücülerin ya-
ayraçtır. Suyun dalgalanmasından diğer kul- rışmadaki sıralamalarını belirler. Saniyenin
vardaki yüzücünün mümkün olduğunca az %1’ini hesap edecek şekilde çalışır. Ekip-
etkilenmesini sağlar (Görsel 3.2.1.). manlar, yüzücülerin başlangıç ve dönüşle-
rine engel olmayacak şekilde dizayn edilir.
Ekipmanlarda olması gereken özellikler şun-
lardır:
Görsel 3.2.1.Görsel 3.2.1.
● Başlatıcılar tarafından etkin hâle getiril-
melidir.
● Mümkünse havuz kenarındaki kablolar
Kulvar ipleri: Kulvar alanlarını belir- açıkta bulunmamalıdır.
leyen seperatörlerin bağlandığı kalın ve sağ-
lam iplerdir (Görsel 3.2.2.). ● Her bir kulvara ait kaydedilmiş bilgileri
göstermelidir. Görsel 3.2.5.
● Yüzücülerin derecelerinin dijital olarak
kolayca okunmasını sağlamalıdır (Görsel
Görsel 3.2.2.
3.2.5.).
56 57