Page 31 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 31
BİYOLOJİ TYT 2.
ADIM
Enzimler - Vitaminler - Hormonlar - A
1. Multivitamin kompleksi içeren bir ürünün şişesi görülmek- 3. Bazı sebzeler ve meyveler kurutulduğunda yapısındaki su
tedir. Şişe, yapısı itibari ile kalın ve koyu renklidir. Şişenin oranı azalır ve enzim aktivitesi gerçekleşmez .Böylece ku-
içerisine nem tutucu konur ve şişe vakumlanarak kapatılır. rutulan besinler yaş meyve ve sebzeye göre daha uzun süre
Genellikle multivitaminlerin son kullanma tarihleri kısa olur. bozulmadan saklanabilir.
Suyun enzimatik tepkimeler için önemli olması,
I. enzimatik tepkimelerde substrat olarak kullanılması
II. enzim aktivasyonunun su yardımı ile sağlanması
III. enzim ve substratın tepkimeye girebileceği ortamı
oluşturması
Buna göre, verilen ifadelerden hangileri ile açıklanabilir?
I. su A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
II. ışık D) I ve II E) I, II ve III
III. hava
faktörlerinden hangileri vitaminleri olumsuz etkiler?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
4. Enzimler endüstriyel ve sağlık alanlarında, çevre temizliğin-
D) II ve III E) I, II ve III
de, bilimsel çalışmalarda sıklıkla kullanılan biyolojik katali-
zörlerdir. Tepkimelerin daha düşük sıcaklıkta, hızlı olarak
2. A, D ve E vitamini içeren besinler ve bu vitaminlerin eksiklik- gerçekleşmesine olanak sağlarlar. Örneğin proteaz, laktaz,
lerinde ortaya çıkan hastalıklar tabloda verilmiştir. lipaz gibi bazı enzimler eczacılıkta sindirimi kolaylaştırıcı, de-
terjanların yapısına katılarak temizleyici ve dericilikte hayvan
derisindeki kılların arındırılmasında veya yumuşatılmasında
kullanılmaktadır. Yağların kalitesini, meyve sularının berraklı-
ğını artırmada, mürekkebin temizlenmesinde de yine enzim-
lerden yararlanılmaktadır.
Enzimlerin ilaç, deterjan vb. maddelerin yapısına katılıp
işlev yapabilmesi hangi özelliği ile doğrudan ilgilidir?
A) Hücre dışında da çalışabilmesi
B) Belli pH değerlerinde aktifleşmesi
C) Suda çözünerek çalışabilmesi
I. X vitamini hayvansal gıdalarda bulunur. D) Etki ettiği madde ile anahtar kilit uyumunda olması
II. Z vitamini ağırlıklı olarak bitkisel gıdalarda bulunur. E) Maddelere dış yüzeyinden etki edebilmesi
III. Y vitamini hem hayvansal hem bitkisel gıdalarda bulunur.
Buna göre X , Y ve Z ile kodlanan vitaminlerin türü ve
5. Bir hücrede enzim sentezine bağlı olarak,
hastalıkları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
I. amino asit
A) X, kesinlikle A vitaminidir ve eksikliği gece körlüğüne ne-
den olur. II. su
B) Y, D vitaminidir ve eksikliği kemik gelişimi rahatsızlıkları- III. peptit bağı
na neden olur.
IV. ribozom
C) Z vitaminine herhangi bir hayvansal kaynaklı besinde
verilenlerden hangilerinin miktarı azalabilir?
rastlanmaz.
D) Z, E vitaminidir ve eksikliğinde kısırlık görülür. A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III
D) III ve IV E) I, II ve IV
E) Y, D vitaminidir ve eksikliğinde osteoporoz görülür.
29