Page 26 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 26

BİYOLOJİ                                   TYT        2.
                                                                                                          ADIM
                                         Enzimler - Vitaminler - Hormonlar







        1.   Multivitamin  kompleksi  içeren  bir  ürünün  şişesi  görülmek-  3.   Bazı  sebzeler  ve  meyveler  kurutulduğunda  yapısındaki  su
            tedir.  Şişe,  yapısı  itibari  ile  kalın  ve  koyu  renklidir.  Şişenin   oranı  azalır  ve  enzim  aktivitesi  gerçekleşmez  .Böylece  ku-
            içerisine  nem  tutucu  konur  ve  şişe  vakumlanarak  kapatılır.   rutulan besinler yaş meyve ve sebzeye göre daha uzun süre
            Genellikle multivitaminlerin son kullanma tarihleri kısa olur.  bozulmadan saklanabilir.

                                                                   Suyun enzimatik tepkimeler için önemli olması,
                                                                    I. enzimatik tepkimelerde substrat olarak kullanılması
                                                                    II.  enzim aktivasyonunun su yardımı ile sağlanması

                                                                   III. enzim  ve  substratın  tepkimeye  girebileceği  ortamı
                                                                      oluşturması
             Buna göre,                                            verilen ifadelerden hangileri ile açıklanabilir?

             I.  su                                                A)  Yalnız I            B)  Yalnız II                    C)  Yalnız III
             II.  ışık                                                        D)  I ve II                 E)  I, II ve III
            III.  hava
            faktörlerinden hangileri vitaminleri olumsuz etkiler?
            A)  Yalnız I            B)  Yalnız II                    C)  Yalnız III
                                                               4.   Enzimler endüstriyel ve sağlık alanlarında, çevre temizliğin-
                       D)  II ve III                 E)  I, II ve III
                                                                   de,  bilimsel  çalışmalarda  sıklıkla  kullanılan  biyolojik  katali-
                                                                   zörlerdir.  Tepkimelerin  daha  düşük  sıcaklıkta,  hızlı  olarak

        2.   A, D ve E vitamini içeren besinler ve bu vitaminlerin eksiklik-  gerçekleşmesine  olanak  sağlarlar.  Örneğin  proteaz,  laktaz,
            lerinde ortaya çıkan hastalıklar tabloda verilmiştir.  lipaz gibi bazı enzimler eczacılıkta sindirimi kolaylaştırıcı, de-
                                                                   terjanların yapısına katılarak temizleyici ve dericilikte hayvan
                                                                   derisindeki kılların arındırılmasında veya yumuşatılmasında
                                                                   kullanılmaktadır. Yağların kalitesini, meyve sularının berraklı-

                                                                   ğını artırmada, mürekkebin temizlenmesinde de yine enzim-
                                                                   lerden yararlanılmaktadır.
                                                                   Enzimlerin ilaç, deterjan vb. maddelerin yapısına katılıp
                                                                   işlev yapabilmesi hangi özelliği ile doğrudan ilgilidir?

                                                                   A)  Hücre dışında da çalışabilmesi
                                                                   B)  Belli pH değerlerinde aktifleşmesi
                                                                   C)  Suda çözünerek çalışabilmesi
             I.  X vitamini hayvansal gıdalarda bulunur.           D)  Etki ettiği madde ile anahtar kilit uyumunda olması
             II.  Z vitamini ağırlıklı olarak bitkisel gıdalarda bulunur.  E)  Maddelere dış yüzeyinden etki edebilmesi
            III.  Y vitamini hem hayvansal hem bitkisel gıdalarda bulunur.
            Buna göre X , Y ve Z ile kodlanan vitaminlerin türü ve
                                                               5.   Bir hücrede enzim sentezine bağlı olarak,
            hastalıkları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
                                                                    I.  amino asit
            A)  X, kesinlikle A vitaminidir ve eksikliği gece körlüğüne ne-
               den olur.                                            II.  su

            B)  Y, D vitaminidir ve eksikliği kemik gelişimi rahatsızlıkları-     III.  peptit bağı
               na neden olur.
                                                                   IV.  ribozom
            C)  Z  vitaminine  herhangi  bir  hayvansal  kaynaklı  besinde
                                                                   verilenlerden hangilerinin miktarı azalabilir?
               rastlanmaz.
            D)  Z, E vitaminidir ve eksikliğinde kısırlık görülür.  A)  Yalnız I              B)  I ve III                 C)  II ve III
                                                                               D)  III ve IV                  E)  I, II ve IV
            E)  Y, D vitaminidir ve eksikliğinde osteoporoz görülür.



                                                                                                              25
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31