Page 28 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 28

BİYOLOJİ                                   TYT        3.
                                                                                                          ADIM
                                         Enzimler - Vitaminler - Hormonlar







        1.   Deney tüpleri, her birine eşit miktarda enzim ve substrat ila-  3.   Ortam sıcaklığının artışına bağlı olarak bir reaksiyonun hızın-
            vesi  yapılarak  sıcaklıkları  belirtilen  değerlerde  tutulmuştur.   da meydana gelen değişim aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
            Tepkimelere etki edecek diğer tüm faktörler ise optimumdur.








                                                                   Grafik incelendiğinde t  zaman aralığının başlangıcından
                                                                                      1
                                                                   t  zaman aralığının sonuna kadar olan süreçte ortamda
                                                                    4
                                                                   biriken  ürün  miktarı  aşağıdaki  grafiklerden  hangisinde
                                                                   gösterildiği gibi olmalıdır?

                                                                   A)                              B)

             Buna göre,

             I.  1. tüpteki tepkimenin 4. tüpten hızlı olması
             II.  3. tüpteki tepkimenin 5. tüpten hızlı olması     C)                              D)
            III.  3. tüpteki tepkimenin 2. tüpten hızlı olması
            verilenlerden hangileri substrat yüzeyi ile ilişkilidir?

            A)  Yalnız I          B)  Yalnız II                 C)  I ve II
                                                                                     E)
                            D)  II ve III               E)  I, II ve III






                                                               4.   Bir disakkarit olan maltozun enzim yardımıyla glikoza hidrolizi
                                                                   gösterilmiştir.




        2.   Enzimlerin substratları tanıyan protein yapılı kısmına apoen-
            zim denir. Apoenzim ile substrat, yüzey ilişkisi sayesinde bir-
            birlerini tanır ve zayıf etkileşimli bağlar ile birbirlerine tutunurlar.
            Apoenzimlerin karbonhidrat ve lipit yapılı olmayıp prote-
            inden oluşmalarının nedeni,
             I.  protein üretiminin karbonhidrat ve lipitlerden kolay gerçek-
                                                                   Bu tepkime ile ilgili olarak,
               leşmesi
             II.  karbonhidrat ve lipitlerin enerji üretiminde daha fazla kul-     I.  Substrat değişmeden çıkar.
               lanılması                                            II.  Serbest enzim değişmeden çıkar.
            III.  proteinlerin DNA gen bilgisine göre sentezlenmesi     III.  Substrat ile enzim geçici olarak birbirine bağlanır.
            ifadelerinden hangileridir?                            ifadelerinden hangileri doğrudur?

            A)  Yalnız I                        B)  Yalnız II         C)  Yalnız III       A)  Yalnız I      B)  Yalnız II             C)  I ve II
                          D)  I ve II             E)  I, II ve III           D)  II ve III              E)  I, II ve III



                                                                                                              27
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33