Page 25 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 25

BİYOLOJİ                                   TYT        2.
                                                                                                          ADIM
                                   Karbonhidratlar - Lipitler - Proteinler - B







        1.   Özgül üç boyutlu yapı kazanmış bir ya da birden fazla po-  4.   Bitki hücrelerini çevreleyen çeperin temel bileşeni olan selüloz,
            lipeptitin bir araya gelmesiyle oluşan protein molekülleri   dünyada en bol bulunan organik bileşiklerden biri olup çok sa-
            ile ilgili olarak,                                     yıda glikozun bir araya gelmesiyle oluşur. Selülozdaki glikozlar
                                                                   arasında yer alan bağlar nişasta ve glikojendeki glikozlar ara-
             I. Polipeptitlerin  sentezi  DNA  şifresine  göre  ribozomlarda
                                                                   sındaki bağların aksine insanların ürettiği herhangi bir enzim
               gerçekleşir.
                                                                   tarafından parçalanamaz. Yediğimiz bitkisel besinlerde yaygın
             II. Çeşitli  faktörlerin  etkisiyle  yapılarının  bozulması  renatü-  diyet lifi olarak bilinen selüloz, sindirim sisteminin üstünü örten
               rasyon olarak adlandırılır.                         hücreleri mukus salgılamaları için uyarır.
            III. İnsanda proteinlerin fazlası yağa dönüştürülerek depolanır.
                                                                   Verilen bilgilere göre, selüloz ile ilgili aşağıdaki ifadeler-
            IV. Proteinler, enerji verici olarak kullanıldığında boşaltım atı-  den hangisine ulaşılamaz?
               ğı olarak sadece amonyak oluşur.
                                                                   A)  Yapısal bir polisakkarittir.
            verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
                                                                   B)  İnsanlar tarafından sindirilemezler.
            A)  I ve II          B)  I ve III            C)  II ve IV
                                                                   C)  Sindirim sisteminde besinlerin kolayca ilerlemesini sağlar.
                       D)  I, II ve III     E)  II, III ve IV
                                                                   D)  Taze meyve, sebze ve tahıllar lif açısından zengin besin-
                                                                      lerdir.

                                                                   E)  İnsanda, enerji değeri yüksek bir besindir.


        2.   Üç  farklı  polisakkaritin  moleküler  modeli  aşağıda  gösteril-
            miştir.  Modelde  yeşil  boncuklar  glikoz  moleküllerini  temsil

            etmektedir.

                                                               5.   Karbonhidrat tespitinde kullanılan fehling ve barfoed ayıraç-
                                                                   larıyla yapılan deneyler aşağıda verilmiştir.
                                                                   •   Fehling  deneyi:  Deney  tüpüne  2  mL  %0,2’lik  glikoz  çö-

                 Selüloz        Nişasta       Glikojen                zeltisi ve üzerine 2 mL fehling ayıracı ilave edilir. İçerik
            Oluşturulan modellerden yola çıkılarak polisakkarit mo-   homojen oluncaya kadar karıştırılır ve deney tüpü sıcak
            leküllerinin arasındaki farklılığı en uygun şekilde açıkla-  su banyosuna bırakılır. Önce sarı, sonra yeşilimsi ve en
            yan ifade aşağıdakilerden hangisidir?                     sonunda tuğla kırmızısı bir tortu oluşur ve bu da reaksiyo-
                                                                      nun pozitif olduğunu gösterir.
            A)  Yapıya katılan monosakkarit çeşidi
                                                                   •   Barfoed deneyi: Yaklaşık 5 mL barfoed ayıracının bulun-
            B)  Monomerleri arasında kurulan bağ çeşidi               duğu dört deney tüpüne 0,5 mL glikoz, fruktoz, laktoz ve

            C)  Monosakkaritlerin dizilişleri arasındaki farklılık    sakkaroz çözeltileri ayrı ayrı olacak şekilde eklenir. Glikoz
                                                                      ve  fruktozun  bulunduğu  deney  tüplerinde  kırmızı  renkli
            D)  Yapılarına karbonhidrattan farklı olan moleküllerin katılması
                                                                      tortu oluşması reaksiyonun pozitif olduğunu gösterir.
            E)  Hücrede üretildikleri organellerin farklı olması
                                                                   Buna göre,
                                                                    I. Diyabet  hastalarının  idrarlarında  glikoz  varlığını  göster-
                                                                      mede fehling deneyinden yararlanılabilir.
                                                                    II. Barfoed deneyi, konsantrasyonları aynı olan disakkaritleri
        3.   Bazı organik moleküller polimer yapılı olmamakla birlikte kü-
                                                                      monosakkaritlerden ayırmaya yarar.
            çük moleküllerin birleşmesi ile büyük moleküller oluşturabilir-
            ler.                                                   III. Fehling  ayıracının  bulunduğu  tüpe  nişasta  eklenseydi
                                                                      reaksiyon pozitif olurdu.
            Buna  göre,  aşağıdakilerden  hangisi  polimer  bir  bileşik
            değildir?                                              ifadelerinden hangileri doğrudur?

            A)  Kitin            B)  DNA             C)  Protein   A)  Yalnız I         B)  Yalnız II           C)  Yalnız III
                       D)  Trigliserit      E)  Glikojen                      D)  I ve II        E)  I, II ve III



                                                                                                              23
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30