Page 22 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 22
BİYOLOJİ 1. ADIM
8. Günlük yağ ihtiyacımız aktiviteye göre 50-100 gram kadardır. 11. İnsan hücreleri,
Yağı bu oranın üzerinde tüketmek obeziteye neden olmakta-
I. temel amino asit sentezleme
dır. Ayrıca doymuş ve trans yağların fazla tüketilmesi kalp ve
damar hastalıklarına neden olabilmektedir. II. temel amino asit içeren protein sentezleme
III. amino asitleri ihtiyaç hâlinde glikoza çevirme
Buna göre,
verilen reaksiyonlardan hangilerini gerçekleştiremez?
I. Yağ tüketimi engellenmelidir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
II. Obezitenin engellenebilmesi için karbonhidrat tüketimine
ağırlık verilmelidir. D) I ve II E) I ve III
III. Bitkisel kaynaklı doymamış yağlar sağlıklı beslenmede
tercih edilmelidir.
yorumlarından hangileri yapılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
12. Fosfolipitlerle ilgili verilen,
I. Hücre ve organel zarlarının yapısal molekülüdür.
II. Molekülün fosfatlı kısmı hidrofobiktir.
III. Gliserole bağlı iki yağ asidi ve bir fosfat grubundan oluşur.
9. Proteinlerin etkinliği polipeptit zincirlerinin üç boyutlu özgün
yapısını koruduğu sürece devam eder. Bu yapının bozulma- ifadelerden hangileri doğrudur?
sına denatürasyon denir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
Proteinlerin özgün yapısı, D) I ve III E) II ve III
I. yüksek sıcaklık
II. pH
III. basınç
faktörlerinden hangileri nedeniyle bozulur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
13. Bir hücrede polipeptit molekülü hidroliz edilirken,
D) II ve III E) I, II ve III
10. Doğadaki protein çeşitliliğinin sınırsız olması aşağıdaki-
lerden hangisi ile açıklanamaz?
A) Kullanılan amino asitlerin çeşidinin farklı olması
B) Sentez için şifre veren gen bölümlerinin farklı olması
C) Amino asitlerin dizilişlerinin farklı olması grafiklerindeki değişimlerden hangileri gözlenir?
D) Her amino asit çeşidinin kullanım miktarının farklı olması A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II
E) Amino asitlerin bağlanma biçimlerinin farklı olması D) I ve III E) II ve III
20