Page 19 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 19

BİYOLOJİ                                                                                     1. ADIM




        8.   Günlük yağ ihtiyacımız aktiviteye göre 50-100 gram kadardır.   11.  İnsan hücreleri,
            Yağı bu oranın üzerinde tüketmek obeziteye neden olmakta-
                                                                    I.  temel amino asit sentezleme
            dır. Ayrıca doymuş ve trans yağların fazla tüketilmesi kalp ve
            damar hastalıklarına neden olabilmektedir.              II.  temel amino asit içeren protein sentezleme
                                                                   III.  amino asitleri ihtiyaç hâlinde glikoza çevirme
            Buna göre,
                                                                   verilen reaksiyonlardan hangilerini gerçekleştiremez?
             I.  Yağ tüketimi engellenmelidir.
                                                                   A)  Yalnız I            B)  Yalnız II                 C)  Yalnız III
             II.  Obezitenin engellenebilmesi için karbonhidrat tüketimine
               ağırlık verilmelidir.                                            D)  I ve II                         E)  I ve III

            III.  Bitkisel  kaynaklı  doymamış  yağlar  sağlıklı  beslenmede
               tercih edilmelidir.

            yorumlarından hangileri yapılabilir?
            A)  Yalnız I             B)  Yalnız II                     C)  Yalnız III
                         D)  I ve II          E)  I, II ve III





                                                               12.  Fosfolipitlerle ilgili verilen,
                                                                    I.  Hücre ve organel zarlarının yapısal molekülüdür.
                                                                    II.  Molekülün fosfatlı kısmı hidrofobiktir.

                                                                   III.  Gliserole bağlı iki yağ asidi ve bir fosfat grubundan oluşur.
        9.   Proteinlerin etkinliği polipeptit zincirlerinin üç boyutlu özgün
            yapısını koruduğu sürece devam eder. Bu yapının bozulma-     ifadelerden hangileri doğrudur?
            sına denatürasyon denir.
                                                                   A)  Yalnız I         B)  Yalnız II                 C)  I ve II
            Proteinlerin özgün yapısı,                                          D)  I ve III           E)  II ve III

             I.  yüksek sıcaklık
             II.  pH
            III.  basınç
            faktörlerinden hangileri nedeniyle bozulur?

            A)  Yalnız I                B)  Yalnız II                   C)  I ve II
                                                               13.  Bir hücrede polipeptit molekülü hidroliz edilirken,
                            D)  II ve II           E)  I, II ve III














        10.  Doğadaki protein çeşitliliğinin sınırsız olması aşağıdaki-
            lerden hangisi ile açıklanamaz?
            A)  Kullanılan amino asitlerin çeşidinin farklı olması
            B)  Sentez için şifre veren gen bölümlerinin farklı olması
            C)  Amino asitlerin dizilişlerinin farklı olması       grafiklerindeki değişimlerden hangileri gözlenir?

            D)  Her amino asit çeşidinin kullanım miktarının farklı olması  A)  Yalnız I     B)  Yalnız III                        C)  I ve II
            E)  Amino asitlerin bağlanma biçimlerinin farklı olması                   D)  I ve III         E)  II ve III



         18
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24