Page 23 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 23

BİYOLOJİ                                                                                     3. ADIM




        6.   Proteinler  birçok  hücrenin  kuru  ağırlığının  %50’sinden  faz-  8.   Aşağıdaki tabloda 60 kg ağırlığındaki bir insanın çeşitli akti-
            lasını oluşturur ve amino asit adı verilen yapı birimlerinden   vitelerle 1 saatte harcayabileceği kalori miktarı ve bazı besin
            oluşur. 20 çeşit amino asit kullanılarak farklı proteinler üret-  çeşitlerinin içerdiği kalori değerleri verilmiştir.
            mek mümkündür. Bir protein molekülü yüzlerce hatta binlerce
            amino asit içerir. Her protein DNA’nın belirlediği özgün ami-
            no asit dizilimine sahiptir. Proteinlerin yapısal ya da işlevsel
            özellik gösterebilmesi için üç boyutlu yapı kazanmaları gere-
            kir. Eğer proteini oluşturan amino asit diziliminde küçük de
            olsa  bir  değişiklik  meydana  gelirse  protein  yapısal-işlevsel
            özelliğini kaybedebilir. Çünkü bu değişim yanlış katlanmalara
            neden olarak proteinin üç boyutlu yapısını değiştirir. Bunun
            yanı sıra proteinin özgün yapısı ortam koşullarından da etki-
            lenir. Örneğin, uygun olmayan pH değerleri, yüksek sıcaklık
            gibi  faktörler  proteinlerin  özgün  yapısını  bozar.  Bu  duruma
            denatürasyon denir.
            Buna göre proteinler ile ilgili verilen açıklamalardan han-
            gisine ulaşılamaz?

            A)  DNA’nın protein için şifre veren bölümünde meydana ge-
               lebilecek bir değişim, yanlış katlanmış protein oluşumuna
               neden olur.
            B)  Yüksek sıcaklık bazı proteinlerin üç boyutlu yapısını boz-
               maya başladığı için tehlikelidir.

            C)  Amino asit dizilimi özgün ve doğru katlanmış her protein
               hücrenin yapısına katılır.
            D)  Protein çeşitliliğin fazla olmasının nedeni 20 çeşit amino
               asitin özgün dizilimini belirleyen gen kombinasyonlarıdır.
            E)  Olumsuz  çevre  koşulları  protein  yapısını  bozabilir.      Bu tabloya göre,

                                                                    I.  Yüzmek dans etmeye göre iki katından fazla kalori yaktırır.
                                                                    II.  Yarım saat koşarak 400 gr spagettideki kalori yakılabilir.

                                                                   III.  Bir dilim pizzadaki kaloriyi yakmak için yarım saat dans
                                                                      etmek gerekir.
        7.   Afrikada  hayvansal  protein  yetersizliği  özellikle  çocuklarda
            görülen  Kwashiorkor  hastalığına  neden  olur.  Bu  hastalıkta      IV.  100 gr tavuk budundaki kalori yarım saat yürüme ve bir
            büyümede aksama, öğrenme güçlüğü, özellikle karın bölge-  saat piyano çalması ile yakılabilir.
            sinde yaygın ödemler ortaya çıkabilir. Tüm organ sistemlerin-
                                                                   açıklamalarından hangileri doğrudur?
            de bozulmalar başlar, ciltte yaralar oluşur. Ayrıca ağır enfek-
            siyonlar ile mücadele edememe sonucu ölümler görülür.   A)  I ve III                B)  I ve IV                      C)  II ve III
                                                                           D)  I, II ve IV                  E)  I, II, III ve IV
            Yeteri kadar hayvansal protein alamayan bir çocuk ile ilgili,
             I.  Zihinsel gelişim bozukluğu gözlenebilir.
             II.  Akranlarına göre gelişimsel gerileme mevcuttur.
            III.  Bağışıklık sistemi gelişemediği için hastalıklar ölümle so-  9.   Otçul hayvan hücrelerinde,
               nuçlanabilir.
                                                                    I.  nişasta
            ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                                                    II.  glikojen
            A)  Yalnız I
                                                                   III.  nötral yağ
            B)  Yalnız II
                                                                   yukarıda verilen organik bileşiklerden hangileri enerji el-
            C)  Yalnız III                                         desi için kullanılır?
            D)  II ve III
                                                                   A)  Yalnız I     B)  Yalnız II        C)  Yalnız III
            E)  I, II ve III                                                D)  I ve II      E)  II ve III




         22
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28