Page 53 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 53

BİYOLOJİ                                   TYT        1.

                                          Hücre Zarından Madde Geçişleri                                  ADIM
                                                  Bilimsel Yöntem - B







        1.   İlkbahar mevsiminde kırlardan toplanan papatyalar kısa sürede   4.   Meyveler olgunlaştıktan sonra meydana gelen aşırı yağmur
            su kaybeder ve solmaya başlarlar. Toplanan papatyalar su dolu    yağışı meyvelerde çatlamalara neden olduğu için zararlıdır.
            vazoya konulduğunda, yine dalındaki gibi bir süre  tazelik ve dik-  Olgunlaşmış kirazların yağmur öncesi ve sonrası görüntüleri
            liğini korurlar.                                       verilmiştir.

            Vazoya konulduktan sonra,
             I. Vazonun içine bitki hücrelerinden su geçişi olur.
             II. Bitki hücrelerinin osmotik basıncı artar.

            III. Bitki hücrelerinde artan turgor basıncı dik durmada etkilidir.

            verilen olaylardan hangisi papatyanın tazeliğini koruma-
            sında ve diklik kazanmasında etkilidir?                Kirazlarda görülen bu çatlamalar ile ilgili,
            A)  Yalnız I         B)  Yalnız III            C)  I ve II      I. Yağmurdan  sonra  meyve  hücrelerinin  yoğunlukları
                                                                      artmıştır.
                       D)  II ve III        E)  I, II ve III
                                                                    II. Meyve  hücrelerinde  yağmur  sonrası  turgor  basıncı
                                                                      yükselmiştir.

                                                                   III. Kiraz ağacı köklerinden alınan fazla su meyveleri olumsuz

                                                                      etkilemiştir.
                                                                   IV. Yağmur  sonrası  meyve  hücrelerinde  kofullar  aşırı
        2.   Hücre zarında gerçekleşen madde geçiş yöntemlerinden     büyümüştür.
            kolaylaştırılmış difüzyonda,
                                                                   ifadelerinden hangileri doğrudur?
             I. madde geçişi sırasında ATP harcanmaması,
                                                                   A)  I ve II
             II. madde alışverişi sırasında özel taşıyıcı proteinlerin görev
                                                                   B)  I ve III
               yapması,
                                                                   C)  II ve IV
            III. difüzyon hızının sıcaklıktan etkilenmesi
                                                                   D)  III ve IV
            özelliklerinden hangileri basit difüzyondan farklı olarak
                                                                   E)  II, III ve IV
            gerçekleşir?

            A)  Yalnız I         B)  Yalnız II          C)  Yalnız III
                       D)  II ve III        E)  I, II ve III


                                                               5.   Hücre dışındaki yoğunluğu hücre içine göre daha az olan bir
                                                                   mineral hücre içine geçmektedir.
        3.   Sebzeleri daha uzun süre taze tutmak için pazarda ya da mar-
                                                                   Hücre zarından bu taşınmayla ilgili olarak,
            ketlerde sebzelerin üzerine belirli aralıklarla su spreylenir.
                                                                    I. Hücre zarında taşıyıcı protein kullanılmaktadır.
            Bu uygulamada sebzelerin daha uzun süre taze kalması-
            nı sağlayan olay aşağıdakilerden hangisidir?            II. ATP harcanmaktadır.
                                                                   III. Endositoz yapmaktadır.
            A)  Sebze üzerindeki tozların sprey yapılarak uzaklaştırılması
                                                                   verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
            B)  Bitki hücresinin plazmoliz olması
            C)  Hücre içindeki suyun çıkmasının engellenmesi       A)  Yalnız l
            D)  Sebzenin  üzerindeki  zararlı  mikroorganizmaların  uzak-  B)  Yalnız ll
               laştırılması                                        C)  l ve ll
            E)  Suyun  kohezyon  özelliği  ile  sebzenin  taze  görünmesini   D)  ll ve lll
               sağlaması
                                                                   E)  l, ll ve lll



                                                                                                              51
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58