Page 53 - 3 Adım TYT Biyoloji
P. 53
BİYOLOJİ TYT 1.
Hücre Zarından Madde Geçişleri ADIM
Bilimsel Yöntem - B
1. İlkbahar mevsiminde kırlardan toplanan papatyalar kısa sürede 4. Meyveler olgunlaştıktan sonra meydana gelen aşırı yağmur
su kaybeder ve solmaya başlarlar. Toplanan papatyalar su dolu yağışı meyvelerde çatlamalara neden olduğu için zararlıdır.
vazoya konulduğunda, yine dalındaki gibi bir süre tazelik ve dik- Olgunlaşmış kirazların yağmur öncesi ve sonrası görüntüleri
liğini korurlar. verilmiştir.
Vazoya konulduktan sonra,
I. Vazonun içine bitki hücrelerinden su geçişi olur.
II. Bitki hücrelerinin osmotik basıncı artar.
III. Bitki hücrelerinde artan turgor basıncı dik durmada etkilidir.
verilen olaylardan hangisi papatyanın tazeliğini koruma-
sında ve diklik kazanmasında etkilidir? Kirazlarda görülen bu çatlamalar ile ilgili,
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II I. Yağmurdan sonra meyve hücrelerinin yoğunlukları
artmıştır.
D) II ve III E) I, II ve III
II. Meyve hücrelerinde yağmur sonrası turgor basıncı
yükselmiştir.
III. Kiraz ağacı köklerinden alınan fazla su meyveleri olumsuz
etkilemiştir.
IV. Yağmur sonrası meyve hücrelerinde kofullar aşırı
2. Hücre zarında gerçekleşen madde geçiş yöntemlerinden büyümüştür.
kolaylaştırılmış difüzyonda,
ifadelerinden hangileri doğrudur?
I. madde geçişi sırasında ATP harcanmaması,
A) I ve II
II. madde alışverişi sırasında özel taşıyıcı proteinlerin görev
B) I ve III
yapması,
C) II ve IV
III. difüzyon hızının sıcaklıktan etkilenmesi
D) III ve IV
özelliklerinden hangileri basit difüzyondan farklı olarak
E) II, III ve IV
gerçekleşir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) II ve III E) I, II ve III
5. Hücre dışındaki yoğunluğu hücre içine göre daha az olan bir
mineral hücre içine geçmektedir.
3. Sebzeleri daha uzun süre taze tutmak için pazarda ya da mar-
Hücre zarından bu taşınmayla ilgili olarak,
ketlerde sebzelerin üzerine belirli aralıklarla su spreylenir.
I. Hücre zarında taşıyıcı protein kullanılmaktadır.
Bu uygulamada sebzelerin daha uzun süre taze kalması-
nı sağlayan olay aşağıdakilerden hangisidir? II. ATP harcanmaktadır.
III. Endositoz yapmaktadır.
A) Sebze üzerindeki tozların sprey yapılarak uzaklaştırılması
verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
B) Bitki hücresinin plazmoliz olması
C) Hücre içindeki suyun çıkmasının engellenmesi A) Yalnız l
D) Sebzenin üzerindeki zararlı mikroorganizmaların uzak- B) Yalnız ll
laştırılması C) l ve ll
E) Suyun kohezyon özelliği ile sebzenin taze görünmesini D) ll ve lll
sağlaması
E) l, ll ve lll
51