Page 143 - KİMYA-11
P. 143

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 11        74


             6.ÜNİTE >Kimyasal Tepkimelerde Denge
             Kazanım: 11.6.3.8. Kuvvetli asit/baz derişimlerini titrasyon yöntemi ile belirler.
             a. Titrasyon deneyi yaptırılıp sonuçların grafik üzerinden gösterilerek yorumlanması sağlanır.
             b. Titrasyonla ilgili hesaplama örnekleri verilir.
             Alan Becerileri: Deney Tasarlama Becerisi, Çıkarım Yapma Becerisi   Genel Beceriler: Karar Verme Becerisi

             Etkinlik İsmi                         EKŞİMİŞ SÜT                                      20 dk.
             Amacı      Titrasyon deneyinin amacını anlayabilme                                      Bireysel
             Gerekli Materyaller: Fonksiyonlu hesap makinesi
             Yönerge                              İNEK SÜTÜNDE pH
            Yeni sağılan normal sağlıklı süt, asidik özellik gösterir; buna ilk asitlik veya doğal asitlik denir. Bu asitlik,
            birinci derecede bileşimindeki kazein, fosfat ve sitratlardan; ikinci derecede albumin, globulin ve karbondi-
            oksitten ileri gelir. Süt, ilk asitliğini uzun süre koruyamaz. Sağım ve bekletme koşulları nedeniyle değişik tür
            mikroorganizmalar çeşitli yollarla süte bulaşır. Bu mikroorganizmaların faaliyeti sütte asitliğin yükselmesine
            sebep olur. Başta laktik asit bakterileri olmak üzere bazı asit üreten bakteriler, süt şekerini laktik aside par-
            çalayarak asitliğin artmasına neden olur.  Yeni sağılmış sağlıklı inek sütünün pH değeri 6,6-6,8 arasındadır.

             Derişimi bilinen bir çözeltiden yararlanarak derişimi bilinmeyen çözeltilerin derişimini bulma işlemine titrasyon denir.
             Yukarıdaki makaleyi okuyan Mehmet Akif, bilim projesi için inek sütünün zaman içindeki pH değişimi üzerine
             deney yapmaya karar veriyor. Bir hafta oda sıcaklığında beklettiği inek sütünün pH’ını titrasyon yöntemi ile ölç-
             mek istiyor. Bu işlemler için Mehmet Akif’e yardımcı olunuz.



             1.  Mehmet Akif, titrasyon için hangi laboratuvar araç gereçlerine ihtiyaç duyar? Görsellerden seçiniz ve
                hangi amaçla kullanılacağını açıklayınız.








            Cam Baget     Ayırma Hunusi  Saç Ayağı  Beher         İspirto Ocağı  Hassas Terazi  Erlen








            Bünzen Mesne-  Büret       Mezür         Havan        Spatül        Deney Tüpü
            ti ve Kıskacı

             2.  100 mL inek sütünün pH değerini tespit etmek için 0,01 M’lık NaOH çözeltisi kullanan Mehmet
                Akif, indikatör olarak da fenolftalein kullanmıştır. Titrasyon işleminde 2 mL NaOH çözeltisi kullan-
                dığında eşdeğerlik noktasına ulaşmıştır. Titrasyona biraz daha devam ettiğinde erlendeki karışımın
                tamamen pembeye dönüştüğünü gözlemlemiştir. Titrasyonu bitirdiğinde büretteki NaOH sarfiya-
                tının 3 mL olduğunu tespit etmiştir. Mehmet Akif, gerekli hesaplamaları yaptığında bir hafta oda
                                                                                 ~
                sıcaklığında beklemiş olan inek sütünün pH değerini kaç bulmuştur? (log2    0,3)
                                                                                 −












                                                                                                   143
   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148