Page 101 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 101

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                            BİYOLOJİ 9      49

             2.ÜNİTE > Hücre  Kazanım 9.2.1.3. Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney yapar.
             Genel Beceriler: Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon   Alan Becerileri: Gözlem Yapma Becerisi, Değişkenleri Belirleme Becerisi, Hipotez Kurma
             Becerisi, Problem Çözme Becerisi  Becerisi, Deney Tasarlama Becerisi, Değişkenleri Kontrol Etme Becerisi

             Etkinlik İsmi                       ÖKSÜRÜK ŞURUBU                                 40 dk
             Amaçları   Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney tasarlayabilme  Bireysel

              Yönerge   Öksürük şurubu yapımı ile ilgili hikâyeyi okuduktan sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız.






























                                        Görsel 1: Öksürük şurubu yapımı
              Bildiğim en etkili öksürük şurubunu annem yapardı. Kış gelip bizde öksürmeler başlayınca annem
              siyah turp ve bal kullanarak ilaç gibi bir şurup yapardı. Siyah turpun baş kısmını keser, içini biraz
              oyardı. Dip kısmının çok oyulmamasına dikkat ederdi. Turpun alt kısmındaki kuyruk kısmını da ke-
              serdi. Turpun içine iki yemek kaşığı kestane balı koyar ve turpu boş bir bardağın üzerine yerleştirerek
              bir gece bekletirdi.  Sabaha kadar turpun öz suyu bardağın içine damlar, neredeyse bir bardak ballı
              turp öz suyu birikirdi. Bu sıvıyı içince iki günde bizde öksürük kesilir, soğuk algınlığı belirtisi kalmaz-
              dı. Annem bir turpa iki üç kez bu işlemi yapardı. Sonunda turptan ince bir kabuk kalır ve bu kabuğu
              da annem bize yedirirdi. Siyah turpun bağışıklık sistemimizi güçlendireceğini ballandıra ballandıra
              anlatırdı. Annemin bu doğal iksirleri sayesinde bugün bile çok az hasta olmaktayım.


              1.  Turp öz suyunu, balı ve bardakta biriken sıvının yoğunluklarını çoktan aza doğru sıralayınız.









              2.   İki kaşık bal konularak bir bardağa yakın ballı turp öz suyu elde edilmesini pasif taşıma kurallarına
                göre açıklayınız.











                                                                                                    99
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106