Page 59 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 59
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü BİYOLOJİ 9 28
1.ÜNİTE > Yaşam Bilimi Kazanım 9.1.2.2. Lipit, karbonhidrat, protein, vitamin, su ve minerallerin sağlıklı beslenme ile ilişkisini kurar.
Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi SAĞLIK İÇİN BESLENME 20 dk
Amaçları Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin gerekliliğini açıklayabilme Bireysel
Yönerge Aşağıdaki tablolarda besin grupları, bazı tanımlamalar ve günlük kalori ihtiyaçları verilmiştir. Tab-
lolarda yer alan bilgilerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.
Tablo 1: Başlıca Besin Grupları
Besin Grupları Besin Örnekleri İçerdiği Besin Kaynakları
Süt ve süt ürünleri Karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler ve
grubu Süt, yoğurt, peynir, kefir başta kalsiyum olmak üzere mineraller
Fazla miktarda proteinin yanı sıra yağ, B
Et, yumurta ve Kırmızı et, tavuk eti, balık, yumur- vitaminleri, A vitamini, demir, çinko gibi
kurubaklagiller ta, nohut, mercimek, bakla vb.
mineraller
Ispanak, brokoli gibi sebzeler ve
Sebze ve meyve
grubu turunçgiller, elma, karpuz gibi Vitamin ve mineraller
meyveler
Ekmek ve tahıl Buğday, pirinç, mısır, yulaf ve Fazla miktarda karbonhidratın yanısıra lif,
grubu bunlardan yapılan un, bulgur vb. vitamin ve mineraller
Tablo 2: Tüketilmemesi Gereken Gıdalar ve Obezite
Tuketilmemesi Gereken Salam, sosis gibi işlenmiş etler, margarinler, kola ve gazlı içecekler, pata-
Gıdalar tes cipsi gibi hazır gıdalar vb.
Besinlerden alınan günlük enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla
olması durumunda vücutta yağ depolanır. Yağ kütlesinin bu şekilde art-
Obezite
ması sonucunda boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının normal sınırla-
rın üzerine çıkmasıyla oluşan bir hastalıktır.
Tablo 3: Günlük Kalori İhtiyacı
Erkekler için (Yaş) Günlük Kalori İhtiyacı
14-15 2.000-3.000
16-18 2.400-3.200
Kızlar için (Yaş) Günlük Kalori İhtiyacı
14-18 1.800-2.400
(Kalori ihtiyacı fiziksel aktivite durumuna göre değişir.)
1. Hazırlamış olduğunuz bir günlük beslenme listenizdeki besinleri; içeriği, miktarı, yaklaşık kalori
değeri (Güvenilir bir kaynaktan besinlerin kalori değerlerine ulaşılabilir.) ve sizin kalori ihtiyacınız
çerçevesinde değerlendirerek sonuçların sağlıklı beslenmeye uygun olup olmadığını açıklayınız.
57