Page 59 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 59

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                            BİYOLOJİ 9      28

             1.ÜNİTE > Yaşam Bilimi     Kazanım 9.1.2.2. Lipit, karbonhidrat, protein, vitamin, su ve minerallerin sağlıklı beslenme ile ilişkisini kurar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi                     SAĞLIK İÇİN BESLENME                             20 dk
             Amaçları   Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin gerekliliğini açıklayabilme    Bireysel

              Yönerge  Aşağıdaki tablolarda besin grupları, bazı tanımlamalar ve günlük kalori ihtiyaçları verilmiştir. Tab-
                     lolarda yer alan bilgilerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.


            Tablo 1: Başlıca Besin Grupları
               Besin Grupları           Besin Örnekleri                İçerdiği Besin Kaynakları
             Süt ve süt ürünleri                                Karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler ve
             grubu              Süt, yoğurt, peynir, kefir      başta kalsiyum olmak üzere mineraller
                                                                Fazla miktarda proteinin yanı sıra yağ, B
             Et, yumurta ve     Kırmızı et, tavuk eti, balık, yumur-  vitaminleri, A vitamini, demir, çinko gibi
             kurubaklagiller    ta, nohut, mercimek, bakla vb.
                                                                mineraller
                                Ispanak, brokoli gibi sebzeler ve
             Sebze ve meyve
             grubu              turunçgiller, elma, karpuz gibi   Vitamin ve mineraller
                                meyveler
             Ekmek ve tahıl     Buğday, pirinç, mısır, yulaf ve   Fazla miktarda karbonhidratın yanısıra lif,
             grubu              bunlardan yapılan un, bulgur vb.  vitamin ve mineraller


            Tablo 2: Tüketilmemesi Gereken Gıdalar ve Obezite
              Tuketilmemesi Gereken  Salam, sosis gibi işlenmiş etler, margarinler, kola ve gazlı içecekler, pata-
                      Gıdalar          tes cipsi gibi hazır gıdalar vb.
                                       Besinlerden alınan günlük enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla
                                       olması durumunda vücutta yağ depolanır. Yağ kütlesinin bu şekilde art-
                      Obezite
                                       ması sonucunda boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının normal sınırla-
                                       rın üzerine çıkmasıyla oluşan bir hastalıktır.



            Tablo 3: Günlük Kalori İhtiyacı
              Erkekler için (Yaş)  Günlük Kalori İhtiyacı
                    14-15              2.000-3.000
                    16-18              2.400-3.200
               Kızlar için (Yaş)  Günlük Kalori İhtiyacı

                    14-18              1.800-2.400
            (Kalori ihtiyacı fiziksel aktivite durumuna göre değişir.)


              1.  Hazırlamış olduğunuz bir günlük beslenme listenizdeki besinleri; içeriği, miktarı, yaklaşık kalori
                değeri (Güvenilir bir kaynaktan besinlerin kalori değerlerine ulaşılabilir.) ve sizin kalori ihtiyacınız
                çerçevesinde değerlendirerek sonuçların sağlıklı beslenmeye uygun olup olmadığını açıklayınız.












                                                                                                    57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64