Page 166 - Fizik 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 166

94         FİZİK 9                                           Ortaöğretim Genel Müdürlüğü



                 Canlılardaki enerji ihtiyacı beslenme yoluyla besinlerden karşılanır. Bazı besinlerin içerdikleri enerji değerleri
          Tablo 3’ te verilmiştir.
            Tablo 3:  Bazı Besinlerin İçerdikleri Enerji Değerleri
                                              TEMEL BESİN GRUPLARI
                 KARBONHİDRATLI GIDALAR       PROTEİNLİ GIDALAR         SEBZE VE MEYVELER

                  GIDA       ENERJİ(kcal)     GIDA       ENERJİ(kcal)     GIDA       ENERJİ(kcal)
             Patates Kızartması  250      Yoğurt (1 kase)    120         Domates         20
               (1 porsiyon)                                              (Orta boy)
                  Reçel                    Beyaz Peynir                  Salatalık
               (1 tatlı kaşığı)  14          (1 dilim)       90          (Orta boy)      18
              Patatesli Börek    550                         70          Yeşil biber     14
               (1 porsiyon)              Yumurta  (1 adet)               (Orta boy)
              Kepekli Ekmek                Kaşar Peyniri                  Marul
                (1 dilim)        60          (1 dilim)       72          (1 demet)       16

               Simit (1 adet)    320       Zeytin (5adet)    45          Maydanoz        4
                                                                         (1 demet)
              Poğaça (1 adet)    260       Ceviz (1 adet)    30         Elma (1 adet)    40




                                       Sağlıklı bir yaşam için besinlerden alınan enerji ile faaliyet-
                                          lerde harcanılan enerjinin eşit olması gerekir. Ancak bu
                                            enerjinin dört farklı temel besin grubundan ve belli
                                              oranlarda alınması gerekir.
                                              Bir öğünde alınması gereken temel besin ögelerinin
                                              oranı sağlıklı yemek tabağı adı verilen yöntemle ra-
                                              hatlıkla bulunur. Buna göre yemek tabağı yaklaşık
                                              Şekil 1’deki gibi 4 parçaya bölünür. Bu parçalardan
                                             birisi protein, birisi karbonhidrat, ikisi de sebze ve
                                           meyve grubuna ayrılır.

                                    Şekil 1. Yemek Tabağı





          2. Yönerge  Öğrencilere A4 kağıdı dağıtarak her bir öğrenciden kendi kağıtlarına Şekil 2’deki kahvaltı tabağı
                  şeklini çizmelerini isteyiniz.














                                   Şekil 2. Kahvaltı Tabağı








          166
                                                                                                                     Hazırlayan: Hasan BACAK
   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171