Page 234 - Kimya 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 234

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                             KİMYA 9      115

             5. ÜNİTE > Doğa ve Kimya  Kazanım 9.5.1.3: Suyun sertlik ve yumuşaklık özelliklerini açıklar.
             Genel Beceriler: Problem Çözme, Yaratıcı Düşünme  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma
             Etkinlik İsmi                   SUYUNUZU NASIL ALIRSINIZ?                           20 dk.
             Amacı      Su sertliğini etkileyen faktörleri ve çözüm yollarını kavrayabilme.      Bireysel

             Gerekli Materyaller: Ders kitabı, bilgisayar ve genel ağ


             1. Yönerge Aşağıdaki metni okuyarak görseli ve tabloyu inceleyiniz.


                                                                      2+
                                                                            2+
            Sertlik, su içinde çözünmüş (2+) değerlikli iyonların; Ca , Mg , Sr , Fe  ve Mn  derişimlerinin sonucudur. Suda
                                                                  2+
                                                         2+
                                                              2+
                                -
                        -
                                              2-
                            2-
                                     -
                                         2-
            bulunan  HCO, SO ,Cl, NO ,SiO ,CO  anyonlarının bu katyonlarla oluşturdukları tuzlar, sulardaki sertliği
                            4
                                              3
                                         3
                                     3
                         3
            oluşturur. Bu iyonların tuzlarını çözünmüş olarak bulunduran sular, sert sular olarak adlandırılmaktadır. Ancak
               2+
            Ca  ve Mg  dışındaki katyonlar doğal sularda çok az bulunduğundan sertliğe fazla katkıda bulunmamaktadır. Bu
                     2+
                                       2+
            yüzden toplam sertlik Ca  ve Mg  iyonu konsantrasyonlarının toplamı olarak tanımlanmakta ve mg CaCO /1 L
                                 2+
                                                                                                   3
            olarak ifade edilmektedir. Başka bir ifadeyle suların sertliği 100 mL (veya 1 L) suda kalsiyum oksit veya karbonat-
            larının miktarı ölçü alınarak miliekivalan veya sertlik derecesi (SD) birimi ile ifade edilir. Suların mg CaCO /1 L
                                                                                                   3
            olarak sertlik sınıflandırılması Tablo I’de gösterilmiştir.
            Sulardaki sertlik, suyun toprak ve kaya oluşumları ile teması sonucu meydana gelir. Yağmur suları çözünmüş hâlde
            atmosfer gazlarını içerebileceğinden pH’ı düşebilir. Yere düştüğünde de toprak ve kayalardaki bazı bileşenleri çözer.
            Fakat pH’ı 7 civarında olan yağmur suyu, doğal sularda çok miktarda bulunan sertlik kaynağı maddelerin hepsini
            çözüp taşımaya yeterli değildir.
                 (Boysan, F , Şengörür, B . (2009). Su Sertliğinin İnsan Sağlığı İçin Önemi. Sakarya University Journal of  Science , 13(1), 7-10. düzenlendi)
                                                               Asit Yağmuru
                                                          Kireçli Toprak






                                                                                  Sert Su







                                                       Tablo I
                                 mg CaCO /1 Litre            Sertlik Derecesi
                                         3
                                0- 75                          Yumuşak

                                75- 150                         Orta sert
                                150- 300                          Sert
                                300 ve üzeri                    Çok sert





                                                                                                    233
   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239