Page 25 - Kimya 10 | Çalışma Defteri -8
P. 25
CEVAP ANAHTARI
AÇIK UÇLU
3.
A)
Koruyucu: Gıdalarda oluşabilecek mikroorganizmaları küf ve mantarları yok ederek gıdanın raf ömrünü
uzatmak amacıyla kullanılan kimyasal maddedir.
Renklendiriciler: Gıdaları renklendirmek veya mevcut renklerini korumak, çekiciliğini ve albenisini
artırmak amacıyla kullanılın gıda boyalarıdır.
Emülsiyonlaştırıcılar: Gıdalarda heterojen görünümü ortadan kaldırmak için kullanılan homojenleştirici
kimyasal maddelerdir.
Tatlandırıcılar: Hazır gıdanın lezzetini ve aromasını daha çekici hâle getirmek ve gıdanın tatlı olmasını
sağlamak amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir.
B)
• Doğal gıdalar herhangi bir işlem görmemiştir. Hazır gıda işlenmiş gıdadır.
• Doğal gıda üretildiği gibi tüketilir. Hazır gıda çeşitli değişimler sonucu kullanılır.
• Doğal gıdaya herhangi bir kimyasal madde katılmaz, hazır gıdaya ise çeşitli kimyasal maddeler katılır.
• Doğal gıda çabuk bozulur. Hazır gıda uzun süre bozunmadan kalır.
• Doğal gıda sağlıklıdır. Hazır gıda ise doğal gıdaya göre sağlıksızdır.
4.
A)
• Gereksiz enerji artışına,
• Şişmanlığa,
• Kalp hastalığına,
• Tip 2 diyabete,
• Karaciğer yağlanmasına,
• Kanda kolesterol yükselmesine,
• Damar tıkanıklığına neden olabilir.
B)
• Kimyasal yapısının değişmesine,
• Yağın yanarak zehirli hâle gelmesine,
• Zararlı maddelerin oluşmasına,
• Kanserojen etki oluşturmasına neden olabilir.
• Oksijen ile reaksiyona girerek zararlı yan ürünlerin oluşmasına,
• Bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur.
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 25 KİMYA-10
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ