Page 25 - Kimya 10 | Çalışma Defteri -8
P. 25

CEVAP ANAHTARI




                                                   AÇIK UÇLU

            3.
               A)

               Koruyucu: Gıdalarda oluşabilecek mikroorganizmaları küf ve mantarları yok ederek gıdanın raf ömrünü
               uzatmak amacıyla kullanılan kimyasal maddedir.
               Renklendiriciler: Gıdaları renklendirmek veya mevcut renklerini korumak,  çekiciliğini ve albenisini
               artırmak amacıyla kullanılın gıda boyalarıdır.

               Emülsiyonlaştırıcılar:  Gıdalarda  heterojen  görünümü  ortadan  kaldırmak  için  kullanılan  homojenleştirici
               kimyasal maddelerdir.

               Tatlandırıcılar: Hazır gıdanın lezzetini ve aromasını daha çekici hâle getirmek ve gıdanın tatlı olmasını
               sağlamak amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir.
               B)
               •   Doğal gıdalar herhangi bir işlem görmemiştir. Hazır gıda işlenmiş gıdadır.

               •   Doğal gıda üretildiği gibi tüketilir. Hazır gıda çeşitli değişimler sonucu kullanılır.

               •   Doğal gıdaya herhangi bir kimyasal madde katılmaz, hazır gıdaya ise çeşitli kimyasal maddeler katılır.

               •   Doğal gıda çabuk bozulur. Hazır gıda uzun süre bozunmadan kalır.
               •   Doğal gıda sağlıklıdır. Hazır gıda ise doğal gıdaya göre sağlıksızdır.



            4.
               A)

               • Gereksiz enerji artışına,
               • Şişmanlığa,

               • Kalp hastalığına,

               • Tip 2 diyabete,

               • Karaciğer yağlanmasına,
               • Kanda kolesterol yükselmesine,

               • Damar tıkanıklığına neden olabilir.


               B)

               • Kimyasal yapısının değişmesine,

               • Yağın yanarak zehirli hâle gelmesine,

               • Zararlı maddelerin oluşmasına,
               • Kanserojen etki oluşturmasına neden olabilir.

               • Oksijen ile reaksiyona girerek zararlı yan ürünlerin oluşmasına,

               • Bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur.





                                                 MATEMATİK-11
                                            ORTAÖĞRETİM    25 KİMYA-10
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   20   21   22   23   24   25   26   27   28