Page 134 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 134

2. Ünite: Karışımlar


          6.  Bir sıvı karışımın ayrımsal damıtma yöntemiyle    9.  İri çakıl taşları, kum taneleri ve toz hâlindeki yemek
             bileşenlerine ayrılması için bileşenlerin;             tuzundan oluşan bir karışım verilmiştir.
              I. çözünürlük,                                        Bu karışımdaki maddeleri birbirinden ayırmak
                                                                    için,
             II. yoğunluk,
             III. tane boyutu,                                       I. suyla karıştırma,

             IV. kaynama sıcaklığı                                  II. eleme,
                                                                    III. buharlaştırma,
             özelliklerinden hangilerinin birbirinden farklı ol-
             ması gerekir?                                          IV. süzme
                                                                    işlemleri hangi sırada uygulanmalıdır?
              A) Yalnız I    B) Yalnız IV      C) I ve II

                        D) I, II ve III   E) II, III ve IV           A) II, I, III, IV B) II, III, I, IV  C) II, I, IV, III

                                                      YGS 2017                 D) III, IV, II, I  E) IV, III, II, I

                                                                                                            YGS 2012
          7.  Aynı sıcaklıkta
                                                                10.  X, Y, Z, Q, W metallerinin mıknatısla çekilebilme
             • 200 g suya 5 g yemek tuzu                            özelliği tabloda verilmiştir.

             • 180 g suya 15 g yemek tuzu
                                                                              Metal       X    Y    Z   Q     W
             ilave edilerek iki çözelti hazırlanmış ve hazırlanan
             bu iki çözelti birbirleriyle karıştırılmıştır.
                                                                            Mıknatısla   yok var var yok var
             Buna göre oluşan son çözeltideki yemek tuzunun                 çekebilme
             derişimi kütlece yüzde kaçtır?                                  özelliği

                                                                    Buna göre, toz hâlindeki metallerden oluşan aşa-
              A) 3,00        B) 4,56           C) 5,00
                                                                    ğıdaki karışımların hangisindeki metaller, mıkna-
                        D) 5,26           E) 8,26                   tıs yardımıyla birbirinden ayrılabilir?

                                                      YGS 2017
                                                                     A) X ile Q     B) Y ile Z       C) Y ile W
                                                                               D) Z ile Q        E) Z ile W
          8.  Karışımların ayrılmasıyla ilgili,
                                                                                                            YGS 2010
              I. Bileşenlerin kaynama noktası farkından yararla-
                nılarak ayrılmasına damıtma denir.
             II. İki veya daha fazla maddenin yoğunluk farkından
                yararlanılarak ayrılmasına ayrımsal kristallendir-
                me denir.
             III. Sıvı hâldeki iki maddenin yoğunluk farkından ya-
                rarlanılarak ayrılmasına özütleme denir.
             yargılarından hangileri doğrudur?



              A) Yalnız I    B) Yalnız III     C) I ve III
                        D) II ve III      E) I, II ve III

                                                     YGS 2016









                                                                                                                   133
   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139