Page 134 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 134
2. Ünite: Karışımlar
6. Bir sıvı karışımın ayrımsal damıtma yöntemiyle 9. İri çakıl taşları, kum taneleri ve toz hâlindeki yemek
bileşenlerine ayrılması için bileşenlerin; tuzundan oluşan bir karışım verilmiştir.
I. çözünürlük, Bu karışımdaki maddeleri birbirinden ayırmak
için,
II. yoğunluk,
III. tane boyutu, I. suyla karıştırma,
IV. kaynama sıcaklığı II. eleme,
III. buharlaştırma,
özelliklerinden hangilerinin birbirinden farklı ol-
ması gerekir? IV. süzme
işlemleri hangi sırada uygulanmalıdır?
A) Yalnız I B) Yalnız IV C) I ve II
D) I, II ve III E) II, III ve IV A) II, I, III, IV B) II, III, I, IV C) II, I, IV, III
YGS 2017 D) III, IV, II, I E) IV, III, II, I
YGS 2012
7. Aynı sıcaklıkta
10. X, Y, Z, Q, W metallerinin mıknatısla çekilebilme
• 200 g suya 5 g yemek tuzu özelliği tabloda verilmiştir.
• 180 g suya 15 g yemek tuzu
Metal X Y Z Q W
ilave edilerek iki çözelti hazırlanmış ve hazırlanan
bu iki çözelti birbirleriyle karıştırılmıştır.
Mıknatısla yok var var yok var
Buna göre oluşan son çözeltideki yemek tuzunun çekebilme
derişimi kütlece yüzde kaçtır? özelliği
Buna göre, toz hâlindeki metallerden oluşan aşa-
A) 3,00 B) 4,56 C) 5,00
ğıdaki karışımların hangisindeki metaller, mıkna-
D) 5,26 E) 8,26 tıs yardımıyla birbirinden ayrılabilir?
YGS 2017
A) X ile Q B) Y ile Z C) Y ile W
D) Z ile Q E) Z ile W
8. Karışımların ayrılmasıyla ilgili,
YGS 2010
I. Bileşenlerin kaynama noktası farkından yararla-
nılarak ayrılmasına damıtma denir.
II. İki veya daha fazla maddenin yoğunluk farkından
yararlanılarak ayrılmasına ayrımsal kristallendir-
me denir.
III. Sıvı hâldeki iki maddenin yoğunluk farkından ya-
rarlanılarak ayrılmasına özütleme denir.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III
YGS 2016
133