Page 137 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 137
3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar
Notlarım
ASİTLER VE BAZLAR
Asitler ve bazlar bilinen bazı özellikleri ile birbirinden ayırt edilebilir. Limon suyu ve
sirkenin ekşilik, aşındırma özellikleri asitlikleriyle; kireç, sabun ve deterjanın ciltte
oluşturduğu kayganlık hissi bazik özelliği ile ilişkilendirebilir. Asit ve bazların özellik-
leri aşağıda verilmiştir.
ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ
• Tatları ekşidir.
• Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için asitlerin sulu çözeltileri
elektrik akımını iletir.
• Mavi turnusol kâğıdının rengini kırmızıya çevirir.
• Bazlarla tepkimeye girerek tuz oluşturur.
• Aşındırıcı özelliğe sahiptir. Cilde temas etiklerinde yakıcı etki gösterir.
• Karbonatlı bileşiklere etki ederek CO 2 gazını açığa çıkarır.
CaCO 3 (k) + 2HCl(suda) CaCl 2 (suda) + CO 2 (g) + H 2 O(s)
• Bazı metallerle tepkimeye girerek hidrojen gazını açığa çıkarır.
Ca(k) + 2HCl(suda) CaCl 2 (suda) + H 2 (g)
Limon ve üzüm asidik özellik gösterir.
BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
• Tatları acıdır.
• Ciltte kayganlık hissi oluşturur.
• Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözeltileri elektrik
akımını iletir.
• Kırmızı turnusol kâğıdının rengini maviye çevirir.
• Asitler ile tepkimeye girerek nötralleşme tepkimesi verir.
• Amfoter metallerle (çinko, krom, alüminyum gibi) tepkimeye girerek hidrojen
gazını açığa çıkarır.
Sabun ve deterjan bazik özellik gösterir.
136