Page 61 - Defterim Biyoloji - 9
P. 61

1.
        Ünite   Yaşam Bilimi Biyoloji

             SIRA SİZDE-15

                                                          1. Etkinlik

          Aşağıda verilen metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.


          Bir insanın sağlıklı beslenebilmesi için besinleri gündelik ve dengeli bir biçimde vücuduna alması
          gerekir. Et, süt ürünleri, tahıllar, bitkisel besinler tüketilmesi gereken ürünlerdir. Ancak bitki-
          sel besinlerle vücuda alınan selüloz, insanın sindirim sistemi tarafından sindirilemez. Bu nedenle
          nişasta ve glikojen insanlar için enerji kaynağı olarak kullanılırken selüloz kullanılamaz. Buna
          karşın beslenme uzmanları selüloz içeren lifli gıdaların tüketimini önermektedir.
           1. Günlük beslenmede gıdalara selüloz içeren lifli gıdalar eklenmesinin gerekçeleri nelerdir?
               Açıklayınız.







           2. Selüloz açısından zengin besin kaynakları nelerdir? Örneklendiriniz.









                                                          2. Etkinlik


          Aşağıdaki görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.




                           Yüksek                      Görselde bir yumurtanın pişirilmesi gösterilmiştir. Yu-
                           sıcaklık                    murtanın pişirilmesi protein denatürasyonuna örnek
                                                       olarak verilebilir. Yumurta pişirilirken başlangıçta ber-
                                                       rak olan yumurta proteini rastgele kümeleşir ve ısının
                                                       etkisiyle katı-beyaz bir yapıya dönüşür. Genellikle pro-
                                                       teini oluşturan amino asitlerin yapısı ve dizisi değişmez
                                                       ancak proteinin kendine has üç boyutlu şekli ve yapısı
                                                       bozulur.



              Normal protein       Denatüre protein

           1. Kimyasal yapısını bozmadan bir yumurta pişirilebilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.







           2. Yumurta gibi proteinli besinlerin pişirilmesine rağmen sağlık açısından yararlı olmasının ne-
               deni ne olabilir?











      60
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66