Page 61 - Defterim Biyoloji - 9
P. 61
1.
Ünite Yaşam Bilimi Biyoloji
SIRA SİZDE-15
1. Etkinlik
Aşağıda verilen metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Bir insanın sağlıklı beslenebilmesi için besinleri gündelik ve dengeli bir biçimde vücuduna alması
gerekir. Et, süt ürünleri, tahıllar, bitkisel besinler tüketilmesi gereken ürünlerdir. Ancak bitki-
sel besinlerle vücuda alınan selüloz, insanın sindirim sistemi tarafından sindirilemez. Bu nedenle
nişasta ve glikojen insanlar için enerji kaynağı olarak kullanılırken selüloz kullanılamaz. Buna
karşın beslenme uzmanları selüloz içeren lifli gıdaların tüketimini önermektedir.
1. Günlük beslenmede gıdalara selüloz içeren lifli gıdalar eklenmesinin gerekçeleri nelerdir?
Açıklayınız.
2. Selüloz açısından zengin besin kaynakları nelerdir? Örneklendiriniz.
2. Etkinlik
Aşağıdaki görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Yüksek Görselde bir yumurtanın pişirilmesi gösterilmiştir. Yu-
sıcaklık murtanın pişirilmesi protein denatürasyonuna örnek
olarak verilebilir. Yumurta pişirilirken başlangıçta ber-
rak olan yumurta proteini rastgele kümeleşir ve ısının
etkisiyle katı-beyaz bir yapıya dönüşür. Genellikle pro-
teini oluşturan amino asitlerin yapısı ve dizisi değişmez
ancak proteinin kendine has üç boyutlu şekli ve yapısı
bozulur.
Normal protein Denatüre protein
1. Kimyasal yapısını bozmadan bir yumurta pişirilebilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.
2. Yumurta gibi proteinli besinlerin pişirilmesine rağmen sağlık açısından yararlı olmasının ne-
deni ne olabilir?
60