Page 62 - Defterim Biyoloji - 9
P. 62

Canlıların Yapısında   2.
                                                                                          Bulunan Temel Bileşikler  Bölüm



                                                          3. Etkinlik

          Aşağıda verilen metin ve tablodan yararlanarak soruyu cevaplayınız.


          Uzmanlar, yüksek kolesterolün neden olduğu kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için doy-
          muş ve trans yağ alımının sınırlanması gerektiğini belirtmektedir. Doymuş ve trans yağların ak-
          sine birçok bitkisel yağda bulunan doymamış yağ asitlerinin, LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein)
          seviyelerini yükseltmediği bilinmektedir.

          Aşağıdaki tabloda bazı yağların içerdiği doymuş/doymamış yağ asitleri oranları ve kolesterol
          yüzdeleri verilmiştir.


                                                     Mono         Çoklu
                                                                              Doymuş
                                                  Doymamış  Doymamış                      Kolesterol
                               Yağ Çeşidi                                    Yağ Asidi
                                                   Yağ Asidi  Yağ Asidi                       (%)
                                                                                 (%)
                                                      (%)           (%)
                         Zeytinyağı                   74             9           14            0



                         Ayçiçeği yağı                20            66           11            0


                         Mısır özü yağı               25            59           13            0


                         Margarin                     39            24           14            0


                         Tereyağı                     29             4           62           33


                         Tavuk yağı                   45            21           30           11


                         Sığır eti içyağı             42             4           50           14



              Bu tabloya göre hangi yağların aşırı tüketilmesi kalp-damar sağlığı açısından tehlikeli
              olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.




























                                                                                                                     61
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67