Page 62 - Defterim Biyoloji - 9
P. 62
Canlıların Yapısında 2.
Bulunan Temel Bileşikler Bölüm
3. Etkinlik
Aşağıda verilen metin ve tablodan yararlanarak soruyu cevaplayınız.
Uzmanlar, yüksek kolesterolün neden olduğu kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için doy-
muş ve trans yağ alımının sınırlanması gerektiğini belirtmektedir. Doymuş ve trans yağların ak-
sine birçok bitkisel yağda bulunan doymamış yağ asitlerinin, LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein)
seviyelerini yükseltmediği bilinmektedir.
Aşağıdaki tabloda bazı yağların içerdiği doymuş/doymamış yağ asitleri oranları ve kolesterol
yüzdeleri verilmiştir.
Mono Çoklu
Doymuş
Doymamış Doymamış Kolesterol
Yağ Çeşidi Yağ Asidi
Yağ Asidi Yağ Asidi (%)
(%)
(%) (%)
Zeytinyağı 74 9 14 0
Ayçiçeği yağı 20 66 11 0
Mısır özü yağı 25 59 13 0
Margarin 39 24 14 0
Tereyağı 29 4 62 33
Tavuk yağı 45 21 30 11
Sığır eti içyağı 42 4 50 14
Bu tabloya göre hangi yağların aşırı tüketilmesi kalp-damar sağlığı açısından tehlikeli
olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.
61