Page 21 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 21

TEMA 1        MİLLÎ KÜLTÜR



                              8 Aşure Geleneği





           Etkinlik Açıklaması  Bu etkinlik; öğrencilerin metin aracılığıyla kültürlerini tanıtmak için neler yapabileceklerini sorgulamaları,
                            kendi çıkarımlarından hareketle duygu ve düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak paylaşmaları, dil becerilerini
                            geliştirmeleri üzerinedir.
           Etkinliğin Amacı  Aşure geleneğine yönelik farkındalık geliştirerek çıkarımlarını yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme.
           Etkinliğin       Metin, öğretmen tarafından okunur. Öğrencilerin metinden hareketle aşure geleneği ile ilgili bilgi ve dü-
           Uygulanması      şüncelerini sözlü ve yazılı anlatım kurallarına uygun şekilde paylaşmaları sağlanır. Öğrencilere konuşma ve
                            yazma esnasında Türkçeyi doğru ve etkili kullanmaya dikkat etmeleri gerektiği hatırlatılır.

          Yönerge
         1.  Öğretmeninizin okuduğu aşağıdaki metni dinleyiniz.



                      AŞURE GELENEĞİ

           Aşure Nedir?
           Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve
           yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiye-
           ceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre mu-
           harrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında
           oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı veri-
           lir. Aşure adı, dilimize Arapça "aşura" kelimesinden
           geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor "
           kelimesinden gelmektedir.                                                           Görsel 1
           Aşure Ne İçin Yapılmaktadır?                   yerinde bilinen ve hâlâ uygulanan aşure geleneği,
           Türkiye’de aşure ayı olarak bilinen muharrem ayın-  günümüzde  köy  derneklerinin  düzenlediği  çeşitli
           da  gerçekleştiğine  inanılan  olaylara  ilişkin  birçok  organizasyonlar yoluyla bir şenliğe de dönüştürül-
           rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olarak bilinen-  müştür.
           ler;  Hz.  Nuh’un  gemisinin  karaya  oturması,  Hz.  Aşureye Hangi Malzemeler Konulur?
           Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in  Anadolu Yemek Sanatı kitabımızdaki aşure tarifin-
           ateşten kurtulmasıdır. Muharrem ayının 10. günün-  de bulunan malzemeler
           de aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu  3 su bardağı aşurelik buğday
           Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için  1 su bardağı fasulye
           yapılmaktadır.                                 1 su bardağı nohut
           Aşure geleneğini uygulayan toplulukların bu güne  1 su bardağı kuru üzüm
           yükledikleri  anlama  göre  aşurenin  içine  konan  6 adet incir
           malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik göster-  6 adet kayısı
           mektedir. Aşure,  bu  geleneği  uygulayan  topluluk-  6 su bardağı şeker
           lara göre çeşidi ve sayısı değişse de içine konan  3  tek  karanfil  (cezvede  bir  taşım  kaynatılıp  suyu
           malzemenin çokluğu ile ün yapmış bir yiyecektir ve  dökülmüş)
           genel  olarak  kabuğu  alınmış  buğday  ile,  fasulye,  Tarçın
           nohut, kayısı, ceviz, üzüm, incir gibi bakliyat ve ye-  Ceviz içi
           mişlerin uzun süre kaynatılmasıyla pişirilir.  Aşure Nasıl Yapılır?
           Pişirilen aşurenin duası yapılır; şifalı olduğuna ina-  Aşurenin  yapılışı  ülkemizde  yöreden  yöreye  de-
           nıldığı için önce hasta ve çocuklara yedirilir, sonra  ğişmektedir. Biz size Anadolu Yemek Sanatı kita-
           yakın çevreden başlamak üzere birçok kişiye da-  bımızdan bir tarif vermek istiyoruz. Bir gece önce-
           ğıtılır. Aşurenin kabı yıkanmadan iade edilir. Aşu-  sinden buğday, fasulye ve nohut ayrı ayrı ıslatılır.
           re artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu  Buğday iyice piştikten sonra ayrı ayrı pişirilmiş no-
           ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır.  hut ve fasulye de katılarak bir süre daha kaynatılır.
           Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer  Şeker ve yıkanmış üzüm ilave edilir. Küçük doğran-
           bulduğu gibi Musevilerde ve Hristiyanlarda da fark-  mış incir, kayısı eklenir. Beş dakika daha pişirdik-
           lı  isimlerle  bilinmektedir. Anadolu’nun  hemen  her  ten sonra karanfil karışıma dâhil edilir. Pişen aşure

                                                                                                 21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26