Page 46 - Coğrafya
P. 46

Coğrafya                        10





                 2. Türkiye’de Toprakların Kullanımı

                 Türkiye'de  topraklar;  tarımsal  üretim,  sanayide  ham   Sulak alan-  Mera
               madde ihtiyacının karşılanması, hayvancılık ve ormancılık   lar %1,4  %18,6
               gibi birçok faaliyet alanında kullanılır .
                  Topraklarımızdan en yaygın şekilde tarımsal faaliyetler de                  Orman
               (%31,1) yararlanılmaktadır . Toprak çeşitliliğin fazla olması                  %28,6
               yetiştirilen tarımsal ürün çeşitliliğini etkilemiştir. Sulama im-  Diğer
               kânının olduğu alanlarda sulu tarım yapılırken bu imkânın   %20,3
               olmadığı alanlarda ise kuru tarım yapılmaktadır. Kuru tarım
               yapılan bazı alanlarda verim kalitesi açısından topraklar belli
               zamanlarda ekilmeyerek dinlendirilmektedir.                              Tarım
                                                                                       %31,1
                                                                        Grafik  1.1:  Türkiye'de  toprakların  kullanım  alanları  bakı-
                                                                                 mından dağılımı


































               Harita 1.1: Türkiye’de topraklardan yararlanma (Atalay İ., 2015)


                  Tarım toprakları ile bu topraklarda yetiştirilebilecek en uygun ürünler arasın da doğrudan bir ilişki vardır. Pata-
               tes, soğan ve şeker pancarı gibi toprak altında gelişen yumrulu bitkiler; yumuşak ve kumlu bir özelliğe sahip olan
               alüvyal ve regosol topraklarda daha iyi yetişir. Dağların yamaçlarında oluşan ve su geçirgenliği yüksek olan kumlu,
               çakıllı kolüvyal topraklar meyve tarımı açısından oldukça elverişlidir. Rize çevresinde yıkanmış asitli orman top-
               rakları çay tarımı, özellikle Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında görülen terra rossa toprakları da turunçgil ve zeytin
               yetiştiriciliği açısından en uygun yapıyı teşkil etmektedir. Tarımsal potansiyelin en yüksek olduğu alüvyal toprak-
               larda mısır, ayçiçeği, yer fıstığı, şeker pancarı, pamuk ve soya fasulyesi gibi ürünler yetişebilirken bozkır topraklar
               ise tahıl tarımına daha uygundur.





                                                                                                           45
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51