Page 46 - Coğrafya
P. 46
Coğrafya 10
2. Türkiye’de Toprakların Kullanımı
Türkiye'de topraklar; tarımsal üretim, sanayide ham Sulak alan- Mera
madde ihtiyacının karşılanması, hayvancılık ve ormancılık lar %1,4 %18,6
gibi birçok faaliyet alanında kullanılır .
Topraklarımızdan en yaygın şekilde tarımsal faaliyetler de Orman
(%31,1) yararlanılmaktadır . Toprak çeşitliliğin fazla olması %28,6
yetiştirilen tarımsal ürün çeşitliliğini etkilemiştir. Sulama im- Diğer
kânının olduğu alanlarda sulu tarım yapılırken bu imkânın %20,3
olmadığı alanlarda ise kuru tarım yapılmaktadır. Kuru tarım
yapılan bazı alanlarda verim kalitesi açısından topraklar belli
zamanlarda ekilmeyerek dinlendirilmektedir. Tarım
%31,1
Grafik 1.1: Türkiye'de toprakların kullanım alanları bakı-
mından dağılımı
Harita 1.1: Türkiye’de topraklardan yararlanma (Atalay İ., 2015)
Tarım toprakları ile bu topraklarda yetiştirilebilecek en uygun ürünler arasın da doğrudan bir ilişki vardır. Pata-
tes, soğan ve şeker pancarı gibi toprak altında gelişen yumrulu bitkiler; yumuşak ve kumlu bir özelliğe sahip olan
alüvyal ve regosol topraklarda daha iyi yetişir. Dağların yamaçlarında oluşan ve su geçirgenliği yüksek olan kumlu,
çakıllı kolüvyal topraklar meyve tarımı açısından oldukça elverişlidir. Rize çevresinde yıkanmış asitli orman top-
rakları çay tarımı, özellikle Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında görülen terra rossa toprakları da turunçgil ve zeytin
yetiştiriciliği açısından en uygun yapıyı teşkil etmektedir. Tarımsal potansiyelin en yüksek olduğu alüvyal toprak-
larda mısır, ayçiçeği, yer fıstığı, şeker pancarı, pamuk ve soya fasulyesi gibi ürünler yetişebilirken bozkır topraklar
ise tahıl tarımına daha uygundur.
45