Page 109 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 109
- Bölüm 3 Sindirim Sistemi
38. Sindirimde görevli maddelerden; 42. Sağlıklı ve tok bir insanın ince bağırsağındaki yağ
I. lipaz, asitleri miktarındaki zamana bağlı değişim, hangi
II. sekretin, grafikte doğru olarak verilmiştir?
III. maltaz,
IV. kolesistokinin A) Yağ asitleri miktarı B) Yağ asitleri miktarı
hangileri ince bağırsak boşluğunda bulunmaz?
A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III
D) II ve IV E) I, II, III ve IV Zaman Zaman
39. İnsan sindirim sisteminde duodenumdaki, asidik C) Yağ asitleri miktarı D) Yağ asitleri miktarı
kimüsün nötralizasyonu sırasında;
I. pankreas öz suyunun salgılanması,
II. kimüsün duedonuma gelmesi, Zaman
III. sekretin ve kolesistokinin hormonlarının salgı- Zaman
lanması
Yağ asitleri miktarı
olayları, hangi sıra ile gerçekleşir? E)
A) I-II-III B) III-II-I C) II-III-I
D) I-III-II E) II-I-III
Zaman
40. Yemeği yeni yemiş olan bir kişi, ardından tenis oy-
narsa sindirim güçlüğü çekebilir.
43. Pankreastan salınan sindirim enzimleri;
Bu durumun ana nedeni aşağıdakilerden hangi-
sidir? I. glikozit bağı,
A) Otonom sinirler etkisiyle sindirim sistemindeki II. peptit bağı,
damarların daralması III. ester bağı
B) Sindirim sisteminde kimyasal sindirimin
hızlanması şeklindeki kimyasal bağlardan hangilerine etki
C) Sindirim sisteminde sekresyonun azalması eder?
D) Sindirim kanalında peristalsisin azalması
E) Sindirim kanalında besinlerin yapı taşlarının A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II
emiliminin azalması D) I ve III E) I, II ve III
41. Pankreas kanalları tıkanmış bir insanın önce iştahı 44. Aşağıdakilerden hangisi sindirim sisteminin sağlı-
artar ve çok yer. Ardından hızla kilo kaybetmeye ğının korunması için yapılması gerekenlerden biri
başlar. değildir?
Bu durumla ilgili olarak; A) Lifli besin tüketimi arttırılmalıdır.
B) Kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
I. kortizol ve glukagon hormonlarının kana salını- C) Yenilen besinlerin çok sıcak veya çok soğuk
mının artması, olmamasına dikkat edilmelidir.
II. ince bağırsakta organik molekül emiliminin D) Gerektiğinde antibiyotik kullanılarak B ve K
artması, vitamini sentezleyen bakteriler yok edilmelidir.
III. vücuttaki yedek besin depolarının kullanımının E) Yiyecekler yavaş ve uzun süre çiğnenmelidir.
artması
olaylarından hangisi gerçekleşebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III
123
123