Page 104 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 104

Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf






                                               Tırnak makası, diş fırçası, tıraş bıçağı, dövme veya akupunktur iğnesi,
                                               manikür-pedikür malzemeleri ya da diş tedavisinde kullanılan ancak iyi
                                               sterilize edilmeyen delici ve kesici aletlerin ortak kullanımının yanı sıra
                                               cinsel yolla ya da kan ürünleriyle de bulaşabilir. Kanalizasyon sistemi-
                                               nin suyu iyi filtre etmemesi de hepatit hastalığının besin ve su aracılı-
                                               ğıyla yayılmasına neden olur.

                                               Hemoroit,  Yunancada  haima  (kan)  ve  rhoos  (akma)  kelimelerinden
                                               oluşmuştur. Halk arasında basur olarak bilinir. Rektumda dışkı kontro-
                                               lüne yardımcı olan kan damarlarınca zengin hemoroidal yastıkçıklar
                                               bulunur. Bu yastıkçıklarda şişme veya iltihaplanma olduğunda hemo-
                                               roit hastalığı oluşur. Hemoroit bir bağ dokusu hastalığıdır. Rektumda
                                               iç ve dış hemoroitler hâlinde görülebilir. Bu durum anüs çevresinde
                                               kanamaya neden olur. Genetik faktörler, beslenme tarzı (diyet), sıvı tü-
                                               ketiminde yetersizlik, karın içi basıncı arttıran ıkınma hareketleri, anüs
                                               çevresinin bol su ile yeterince temizlenmemesi, sucuk, pastırma gibi
                                               besinlerin çok tüketilmesi nedenleriyle hastalık oluşabilir. Lif bakımın-
                                               dan  zengin  lahana,  kabak,  pırasa  gibi  besinlerle  beslenme,  bol  sıvı
                                               alınması, düzenli tuvalet alışkanlığı, sıcak su oturma banyosu veya ilaç
                                               tedavisi önerilmektedir. Hastalığın ileri derecelerinde cerrahi müdahale
                                               uygulanır (Görsel 1.74).

                                                                             İç yastıkçık







                                                                 Rektum

                                                                                     Dış yastıkçık  Anüs
                                                                     Görsel 1.74: Hemoroit

                   Araştıralım-Paylaşalım      Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterilerle birlikte bağırsak or-
                                               tamındaki sindirimden sorumlu bakteriler ile B ve K vitaminin sente-
                Fast-food  türü  yanlış  beslenmenin ve
                asitli içecek  tüketiminin sindirim sis-  zinden sorumlu olan yararlı bakterileri de yok eder. Bilinçsiz kullanılan
                teminin  sağlığı  üzerindeki  olumsuz   ilaçların etkisiyle bağırsak boşlundaki pH değerinde meydana gelen
                etkilerini araştırarak bu tür beslenme-  değişiklik, enzimlerin çalışmasını da olumsuz etkiler. Besinlerin sindi-
                den uzak kalmaya katkı sağlayacak bir   rim ve emilimi de aksar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uygun ve doğru
                kamu  spotu  hazırlayanız.  Tüm  okul   antibiyotik kullanımını “Klinik olarak tedavi etkisi maksimum, ilaçla
                arkadaşlarınızla paylaşınız.   ilgili yan etki ve mikrobiyal direnç gelişim riski minimum olan an-
                                               tibiyotiklerin etkin kullanımı” şeklinde tanımlamaktadır. Doğru anti-
                                               biyotik kullanımıyla ilgili bilgi düzeyinin artması için bireylerin eğitimine
                                               önem verilmelidir. Bu amaca yönelik eğitim programları düzenlenmeli-
                                               dir. Sindirim sistemi hastalıklarından korunmak ve sindirim sisteminin
                                               sağlığını sürdürmek için;

                                               • Lifli besinlerin tüketimi arttırılarak düzenli ve dengeli beslenilmelidir.
                                               • Aşırı yağlı yemeklerden, kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durulma-
                                                 lıdır.
                                               • Et ve süt ürünleri çiğ olarak tüketilmemelidir.
                                               • Yenilen besinlerin çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilme-
                                                 lidir.
                                               • Stresten uzaklaştıracak hobiler edinilmelidir.
                                               • Yiyecekler, yavaş ve uzun süre çiğnenmelidir.
                                               • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasının devamını sağlamak için dü-
                                                 zenli egzersiz yapılmalıdır ve bol su içilmelidir.





                118
   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109