Page 101 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 101

Bölüm 3 Sindirim Sistemi






            1.3.4. Besinlerin Emilimi

            Beslenme  yoluyla  aldığımız  monomer  besinler,  vitaminler  ve  mine-
            raller; ağız, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta emilerek dolaşım
            sistemine verilir. Sindirimi tamamlanmış besinlerin emilimi ince bağır-
            sakta, bağırsak epitelinden aktif ya da pasif taşımayla gerçekleştirilir.
            Örneğin, bağırsak boşluğundan epitel hücrelere fruktoz, amino asitler,
            vitaminler ve glikoz difüzyon ile geçebilirken amino asitler ve glikozun
            çoğu aktif de taşınabilir (Görsel 1.69). Buradan da kılcal kan damarına
            geçer.
                  Glikoz,
                 amino asit
                 mineral, su,  İnce bağırsak   İnce bağırsak   Karaciğer kapı
                  B ve C         villusları    kılcalları   toplardamarı
                 vitaminleri


                  Kalbin sağ     Alt ana     Karaciğer üstü   Karaciğer
                  kulakçığı    toplardamar    toplardamar


                   Görsel 1.69: Glikoz, amino asit, mineral, su, B ve C vitamininin
                  ince bağırsak villuslarında emilimi ve kan damarlarına karışma yolu

            Besin maddeleri bakımından zengin kanı villuslardan uzaklaştıran kıl-
            cal damarlar, karaciğere doğrudan giden kapı toplardamarında birleşir.
            Sonra kan, karaciğerden kalbe, kalpten de diğer doku ve organlara
            iletilir. Bağırsaklardan toplanan kanın karaciğerde buluşmasının bazı
            avantajları  vardır.  Örneğin  kan,  dolaşımla  tüm  vücuda  yayılmadan
            önce karaciğer tarafından besin içeriğindeki toksik maddeler etkisiz
            hâle getirilir. Kandaki fazla glikoz karaciğerde glikojen olarak depolanır.

            Yağların sindirilmesiyle oluşan ürünlerin emilimi ve taşınması farklı bir
            yol izler. İnce bağırsakta lipaz aracılığıyla parçalanan yağlar, yağ asitle-
            ri ve gliserole dönüştürülür. Bu ürünler, epitel hücreleri tarafından emilir
            ve yeniden trigliserit oluşturulur. Ardından trigliserit; fosfolipit, koleste-
            rol ve proteinle kaplanarak şilomikron denilen suda çözünebilir küre-
            cikleri oluştururlar (Görsel 1.70).


                                     Trigliseritler       İnce bağırsak
                                                            boşluğu
                    Yağ asitleri
                                                          Gliserol






                                                          Epitel hücre
                   Trigliseritler
                              Fosfolipitler
                               Kolesterol
                               Proteinler
                                                          Şilomikron




                                                            Lenf kılcalı
                             Görsel 1.70: Şilomikron oluşumu






                                                                                                     115
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106