Page 97 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 97
Bölüm 3 Sindirim Sistemi
Biyoloji dersi 9. sınıf içeriğinde yer alan “Canlıların Yapısın-
Hatırlatma da Bulunan Organik Bileşikler” konusunu hatırlamanız bu
bölümün anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
1.3.3.1. Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratların sindirimi; ağızda başlar, ince bağırsakta sonlanır. Ni-
şasta ve glikojen polisakkaritleri, tükürükte bulunan amilaz enzimiyle
daha küçük polisakkaritlere (dekstrine) ve maltoza parçalanır.
Amilaz
Nişasta+Su Maltoz+Dekstrin
Amilaz
Glikojen+Su Maltoz+Dekstrin
Ağızda sindirilemeyen nişasta ve glikojen; ince bağırsakta, pankreas- Araştıralım-Paylaşalım
tan salgılanan amilaz enzimleriyle daha küçük polisakkaritlere (deks- Bağırsaklarımızda yaşayan bakterile-
trine) ve maltoza parçalanır. rin sindirime katkısı nedir? Araştırınız,
sonuçları sınıfta paylaşınız.
Kimüsün gelişiyle ince bağırsak epitel hücreleri uyarılarak; maltaz,
sükraz, laktaz ve dekstrinaz enzimlerini içeren bağırsak öz suyu
salgılanır.
Maltaz Glikoz +
Maltoz+Su
Glikoz
Sükraz Glikoz +
Sükroz+Su
Fruktoz
Laktaz Glikoz+
Laktoz+Su
Galaktoz
Dekstrin+ Dekstrinaz (n) Glikoz
(n-1) Su
1.3.3.2. Proteinlerin Sindirimi
Proteinlerin sindirimi midede başlar, ince bağırsakta tamamlanır. Pro-
teinler, midede pepsin enzimi ile küçük polipeptitlere ayrılır.
Pepsinojen+HCl Pepsin
(pasif enzim) (aktif enzim)
Pepsin
Protein+Su Polipeptit
111