Page 97 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 97

Bölüm 3 Sindirim Sistemi







                          Biyoloji dersi 9. sınıf içeriğinde yer alan “Canlıların Yapısın-
              Hatırlatma  da Bulunan Organik Bileşikler” konusunu hatırlamanız bu
                          bölümün anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.


            1.3.3.1. Karbonhidratların Sindirimi

            Karbonhidratların sindirimi; ağızda başlar, ince bağırsakta sonlanır. Ni-
            şasta ve glikojen polisakkaritleri, tükürükte bulunan amilaz enzimiyle
            daha küçük polisakkaritlere (dekstrine) ve maltoza parçalanır.

                                        Amilaz
                    Nişasta+Su                         Maltoz+Dekstrin





                                       Amilaz
                    Glikojen+Su                        Maltoz+Dekstrin



            Ağızda sindirilemeyen nişasta ve glikojen; ince bağırsakta, pankreas-  Araştıralım-Paylaşalım
            tan salgılanan amilaz enzimleriyle daha küçük polisakkaritlere (deks-  Bağırsaklarımızda  yaşayan  bakterile-
            trine) ve maltoza parçalanır.                                    rin sindirime katkısı nedir? Araştırınız,
                                                                             sonuçları sınıfta paylaşınız.
            Kimüsün  gelişiyle  ince  bağırsak  epitel  hücreleri  uyarılarak;  maltaz,
            sükraz, laktaz ve dekstrinaz enzimlerini içeren bağırsak öz suyu
            salgılanır.

                                         Maltaz   Glikoz +
                               Maltoz+Su
                                                  Glikoz


                                         Sükraz   Glikoz +
                               Sükroz+Su
                                                  Fruktoz



                                          Laktaz   Glikoz+
                                Laktoz+Su
                                                   Galaktoz


                                Dekstrin+   Dekstrinaz  (n) Glikoz
                                (n-1) Su


            1.3.3.2. Proteinlerin Sindirimi

            Proteinlerin sindirimi midede başlar, ince bağırsakta tamamlanır. Pro-
            teinler, midede pepsin enzimi ile küçük polipeptitlere ayrılır.

                      Pepsinojen+HCl                    Pepsin
                      (pasif enzim)                   (aktif enzim)

                                        Pepsin
                       Protein+Su                      Polipeptit







                                                                                                     111
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102