Page 95 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 95

Bölüm 3 Sindirim Sistemi







                                        Amilaz
                    Nişasta+Su                           Maltoz+Dekstrin



                                         Amilaz
                    Glikojen+Su                         Maltoz+Dekstrin



             UYARI !   Tükürük salgısının yetersizliği sonucu ağız boşluğu dokularında diş

                       eti hastalıkları ve diş çürükleri görülür.

            1.3.2.2. Karaciğer
                                                                            Bilgi  Notu
            Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında yer alan vücudun en   Karaciğer:  Üretim,  salgılama,  de-
            büyük organıdır. Sağ ve sol olmak üzere 2 büyük loptan oluşmuştur.   polama, zararsız hâle getirme ve dü-
            Karaciğer hücreleri; atardamar, toplardamar ve kapı toplardamarı ile   zenleme  gibi  vücudumuz  için  hayati
                                                                             olan birçok fonksiyonu gerçekleştire-
            bağlantılıdır.  Kan,  karaciğer  hücrelerine  dalak,  ince  bağırsak,  mide,   bilen karma bez özelliğindeki organa
            pankreas ve kalın bağırsaktan gelen kapı toplardamarı ve kalpten çı-  karaciğer  denir.  Karaciğer  çeşitli  se-
            kan aortun bir kolu olan karaciğer atardamarıyla gelir.          beplerden  zamanla  sertleşir,  küçülür
                                                                             ve  görevini  yerine  getiremezse  geri
            Karaciğer  hücreleri,  yağların  sindiriminde  etkin  rol  oynayan  safrayı   döndürülemeyecek hasarlar oluşur. Bu
            (öd) üretir. Karaciğer kanalından geçen safra maddesi, safra kanalıyla   karaciğer hastalığına siroz denir.
            safra kesesine iletilir ve burada depolanır. Safrada safra tuzları, su,
            yaşlanmış alyuvarların parçalanmasıyla oluşturulan safra pigmentle-
            ri (bilirübin), kolesterol ve bikarbonat iyonları bulunur. Safra tuzları,
            yağların mekanik sindirimini sağlayarak ince bağırsaktaki lipazın etki-
            sini arttırır. Yağların ve yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) emili-
            mini kolaylaştırır. Safranın diğer bir rolü kandan, yaşlı alyuvarların par-
            çalanması sonucu oluşan bilirübin ve kolesterolün fazlasını atmaktır.
            Safra içeriğindeki bikarbonat iyonları, bağırsak ortamını bazikleştirip
            pankreas ve bağırsak enzimlerinin etkisini de arttırır.


            İnce bağırsaktan salgılanan kolesistokinin, safra kesesindeki safra sı-
            vısının onikiparmak bağırsağına boşaltılmasını sağlar. Yenilen besinin
            içeriği, yağ bakımından zenginse midenin çalışmasını ve besinin sindi-
            rimini yavaşlatır. Sekretin ise karaciğerde safra üretimini uyarır.

            Karaciğerin kanla ilgili önemli fonksiyonları da vardır. Kanın pıhtılaş-
            masında görev alan trombojen ve fibrinojeni salgılar. Damar içinde-  Araştıralım-Paylaşalım
            ki kanın pıhtılaşmasını önleyen heparini üretir. Kansızlık durumunda   Karaciğer parça nakli nasıl gerçekleş-
            ve embriyonik dönemde retikulo endotel hücreleri ile alyuvar üretir.   tirilir?  Sağlıklı  bir  birey  kaç  kez  ka-
            Ömrünü  tamamlamış  alyuvarları,  kupfer  hücreleri  ile  parçalayarak   raciğer  parçası  bağışlayabilir? Araştı-
            safra pigmentlerini veya yeni sentezlenecek alyuvarlar için ham mad-  rınız, sonuçları sınıfınızda paylaşınız.
            deyi oluşturur. Ayrıca alyuvar üretimini uyaran eritropoietin hormonu
            da üretir.
            Karaciğer, provitamin A’yı (karoten), A vitaminine dönüştürür. Yağda
            çözünen A, D, E, K vitaminlerini, demir, amino asit, glikojen ve yağı de-
            polar. Tüm bu işlevleri gerçekleştiren karaciğer, hücrelerinin yenilenme
            yeteneği ile organ nakillerinde de önemlidir.

                     Safra taşları; safradaki kolesterol, bilirübin, fosfolipit ve safra tuzları
           UYARI !   gibi safra içeriğindeki maddelerin arasındaki oran bozulduğu zaman
                     oluşur. En çok görülen safra taşları, kolesterolün birikmesiyle oluşan
                     kristalleşmedir. Yağ oranı yüksek besinlerle uzun süre beslenen kişi-
                     lerde safra taşı oluşumu daha sık görülür.





                                                                                                    109
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100