Page 94 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 94

Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf






                                               1.3.1.6. Kalın Bağırsak

                                               Kör  bağırsak  (çekum),  kolon ve  düz  bağırsak  (rektum)  bölümle-
                                               rinden oluşan sindirim kanalının son organıdır. Kalın bağırsak yapısı,
                                               ince bağırsağa benzer. Ancak ince bağırsakta bulunan villuslar, kalın
                                               bağırsakta bulunmaz ve epitel hücrelerinin salgısında sindirim enzimi
                                               yoktur. Sadece mukus vardır. Mukus, bağırsak duvarını hasara karşı
               Bilgi  Notu
                                               korur ve dışkıyı bir arada tutan yapışkan bir ortam sağlar. Safra sıvı-
                Bilirübin:  Karaciğer  ve  dalakta  par-  sında yer alan bilirübin kalın bağırsakta parçalanarak dışkının rengi
                çalanan  alyuvarlardan  açığa  çıkan   verilir. Kolonda ise su, safra tuzları, sodyum ve klor iyonları ve burada
                bilirübin safranın yapısına katılır. Saf-  yaşayan bakteriler tarafından sentezlenen B ve K vitaminlerinin geri
                ranın içinde safra pigmenti bilirübinin
                yanında su, sodyum bikarbonat, safra   emilimi gerçekleşir.
                tuzları  ve  kolesterol  vardır.  Bilirübin
                kan veya idrar tahliliyle tespit edilebi-  Kalın bağırsakta çoğu zararsız olan birçok bakteri topluluğu yaşar. En
                lir. Karaciğer ve safradan kaynaklanan   çok görülen bakteri türü Escherichia coli’dir (Eşerişya koli). Bu bakte-
                hastalıkların tespiti ve kansızlık tayi-  rinin göl ve nehirlerdeki varlığı, lağım sularının arıtılmadan akarsulara
                ninde bilirübin değeri kullanılır.  karıştığını gösterir. Kolonda yaşayan çoğu bakteri, metabolizmalarının
                                               yan ürünü olarak metan, hidrojen sülfür gibi kötü kokulu gaz üretir. Bu
                                               gazlar anüs yoluyla atılır. Rektum, kalın bağırsağın son kısmıdır. İçeri-
                                               ğine dışkı denir. Dışkıda selüloz lifleri ve yaklaşık dörtte bir oranında
                                               bakteri bulunur. Rektum, anüsle dışarı açılır.

                                                        Kolonun başlıca işlevi, kilüsten su ve elektrolitlerin emilimini ve dışkı-
                                                        nın peristalsis hareketlerle rektuma ulaşıncaya kadar depolanmasını
                                                        sağlamaktır. Kolon zarı bakteriyel ya da viral enfeksiyon gibi etken-
                                              UYARI !   lerle tahriş olmuşsa suyun geri emilimi azalacağından ishal görülür.
                                                        İshal, su ve elektrolit kaybına neden olur. Kalın bağırsakta sindirilme-
                                                        yen maddeler uzun süre kalırsa suyun büyük kısmı geri emilir. Dışkı,
                                                        kuru ve sert bir hâl alarak dışkılama zorlaşır. Buna kabızlık denir.

                                               1.3.2. Sindirime Yardımcı Organlar

                                               Sindirim sisteminde yardımcı bezler, sindirim sıvılarını sindirim kanalı-
                                               na boşaltarak besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Yardımcı yapılar;
                                               üç çift tükürük bezi, pankreas, karaciğer ve karaciğerin safra salgı-
                                               sını depolayan safra kesesinden oluşur.


                                               1.3.2.1.Tükürük Bezleri

                                               İnsanda kulak altı, çene altı ve dil altında bulunan üç çift tükürük bezi
                                               vardır.  Beyin  sapındaki  otonom  sinirlerle  tükürük  bezi  kontrol  edilir.
                                               Uyarılar, tükürük bezlerinin işlevini arttırabilir veya baskılayabilir. Kişi,
                                               sevdiği bir besini yediği ya da kokladığı zaman tükürük salgısı sevme-
                                               diği bir besine göre daha fazla salgılanır. Ağızda bulunan düz yüzeyli
                                               maddeler (örneğin fıstık) aşırı tükürük salgısına yol açarken yüzeyi pü-
                                               rüzlü olan maddeler sıklıkla salgıyı azaltır veya baskılar.

                                               Tükürüğün ağız hijyeni ve sağlığı açısından çok önemli işlevleri vardır.
                                               Ağız, doku hasarına ve diş çürüklerine sebep olan patojen bakterilerle
                                               doludur. Bu bakteriler, tükürük salgısının içerdiği lizozim enzimiyle yok
                                               edilir. Ayrıca diş çürüklerine sebep olan ağızdaki asit, tükürük salgısı-
                                               nın içerdiği tampon bileşikler sayesinde nötralleştirilir. Tükürük salgısı
                                               içindeki mukus, sindirime yardımcı olmak adına besinleri yumuşatır ve
                                               kaygan hâle getirir. Tükürük salgısı içinde bulunan enzimler kimyasal
                                               sindirimi başlatır. Amilaz enzimi (pityalin) ile nişasta ve glikojen, daha
                                               küçük polisakkaritlere (dekstrin) ve bir disakkarit olan maltoza parça-
                                               lanır. Tükürüğün pH’si 6.2-7.4 arasındadır. Tükürük enzimleri en iyi bu
                                               pH değerleri aralığında çalışır.





                108
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99