Page 89 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 89

Bölüm 3 Sindirim Sistemi






            altışar tane olmak üzere toplam 32 diş bulunur. Dil, çiğneme esnasın-
            da besini lokma hâline getirir, lokmayı yutağa doğru iterek yutmayı
            kolaylaştırır.

           UYARI !   Ağız içi pH’si yaklaşık olarak 6,2-7,4’tür.Yani pH, nötr veya nötre
                     yakındır. Böylelikle amilaz enziminin aktifleşerek çalışması sağlanır.


                                                            Mine
                                                            Dentin
                                                            Diş özü


                                                            Kan damarları ve
                                                                sinirler

                                                            Çene kemiği
                         Görsel 1.61: Dişin yapısında bulunan kısımlar


            1.3.1.2. Yutak (Farinks)

            Ağızdan  sonra  gelen  yutak,  yemek  borusu  ve  soluk  borusu  olmak
            üzere  iki  yere  açılır.  Yemek  borusu  mideye  bağlıyken  soluk  borusu
            akciğerlere bağlıdır. Ağızdaki besinlerin yutulması sırasında soluk bo-
            rusuna kaçmasını önlemek için gırtlak kapağı (epiglottis) adı verilen
            kıkırdak bir kapak, soluk borusunu kapatır. Yutma refleksinde sorun
            oluşursa  besin  soluk  borusuna  girerek  boğulmaya  yol  açabilir.  Sin-
            dirim kanalını kapatmak için ise kesenin ağzını büzen ip gibi çalışan   Bilgi  Notu
            sfinkter bulunur (Görsel 1.62).                                   Sfinkter:  Besinin  sindirim  kanalın-
                                                                              daki  hareketini  kolaylaştıran  besin
                                                                              geçişi  sırasında  yemek  borusunu  ka-
                                                                              patan ve maddelerin geçişini düzenle-
                                                                              yen kapakçıktır. Özelleşmiş bazı geçiş
                                                                              noktalarında  bulunur  ve  halkasal  kas
            Besin
                                                                              yapısındadır.

            Epiglottis
            yukarıda
                              Yemek borusu  Epiglottis  Yemek borusu  Yemek borusu
               Soluk borusu
                             sfinkteri kapalı  aşağıda  açılır.  sfinkteri tekrar
                                                                   kapanır.
                                Görsel 1.62: Yutma refleksi
            UYARI !   Otonom sinir sistemine bağlı olarak gerçekleşen yutma refleksinin
                      yutaktan  geçtikten  sonraki  hareketi,  peristalsis  (peristaltik)  hare-
                      kettir. Kusma ise antiperistalsis harekettir.

            1.3.1.3. Yemek Borusu (Özofagus)

            Yemek borusu; yutak ile mide arasında kalan, yaklaşık 25 cm uzunlu-
            ğunda, 2 cm çapında boru şeklindeki sindirim sistemi organıdır. Peris-
            talsis hareketlerle, ağız ve mide arasındaki besin iletimini sağlar. Dıştan
            içe doğru; bağ doku, kas doku ve mukoza denilen epitel dokudan
            oluşmuştur. Yemek borusu kasları çizgili ve düz kasları içerir. Çizgili
            kaslar, yemek borusunun üst kısmında bulunan ve yutma sırasında et-
            kin olan kaslardır. Yemek borusundaki düz kaslar ise kasılıp gevşeme
            hareketi (peristalsis) ile besinlerin yemek borusunda ilerlemesini sağlar
            (Görsel 1.63). Yutma istemli başlar, istemsiz devam eder.





                                                                                                    103
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94