Page 86 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 86

Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf








                   Oku-Yorum


                                               Gençlik İçeceği ‘‘Kefir’’

               İnsanların  çeşitli  besinler  tüketerek
               dertlerine şifa bulma umutları hep var
               olmuştur. Bu besinlerden biri de kefir-
               dir.  Araştırmalar  kefirin  anavatanının
               Kafkasya  olduğunu  ve  bu  bölgede
               “gençlik  içeceği”  olarak  bilindiğini
               göstermektedir. Kafkasya’da sindirim
               bozukluğu,  kanser,  tüberküloz  gibi
               hastalıklara  fazla  rastlanmamakta-
               dır. Hatta bu bölgede insan ömrünün
               110-130  seneye  kadar  ulaştığı  göz-
               lenmektedir.  Bu  durum  bilim  insan-
               larının dikkatini çekmiş ve onları kefir
               üzerine  araştırmalar  yapmaya  yön-
               lendirmiştir.
               Kefir tanelerinin belirgin şekilleri yok-
               tur.  Kefir  taneleri  kefiran  adı  verilen
               ve  suda  çözülmeyen  bir  polisakka-
               ritten  oluşmuşlardır.  Kefiranın  eşit
               miktarda glikoz, galaktoz içerdiği ve
               kanser  önleyici  etkiye  sahip  olduğu
               belirtilmektedir.
                                               Kefir tanelerinde bulunan mikroorga-  olan Candida (kandida) gibi mantar-
                                               nizma türü ve sayıları, tanelerin oriji-  lardan koruduğu bilinmektedir. Kefir,
               Kefir;  kefir  tanelerinin,  inek,  koyun,
                                               nine  göre  değişmektedir.  Genellikle   bağışıklık  sistemini  güçlendirici  ve
               keçi  ya  da  atın  sütüne  katılmasıyla   laktobasil türleri, laktokok türleri, bazı   kanser önleyici etkileriyle de dikkat-
               elde  edilen  alkol  ve  asit  fermantas-  streptokok  türleri  ile  birlikte  laktozu   leri üzerine toplamıştır. Düzenli olarak
               yonuyla  meydana  gelmiş,  ekşi  ve
                                               fermente  eden  ve  edemeyen  maya   tüketildiğinde kolesterolü düşürdüğü,
               köpüklü  fermente  bir  süt  içeceğidir.
                                               türlerini  de  içerir.  Kefirin  bileşimi  ve   metabolizmayı  düzenleyerek  kara-
               Fermantasyondan sonra taneler tek-
                                               kimyasal  özellikleri;  kullanılan  sütün   ciğer, safra, böbrek ve kan dolaşımı
               rar kullanılabilir hâle gelir. Mayalanma   niteliklerine, mayalanma süresine ve   üzerine olumlu etkilerinin artarak de-
               sırasında B , B  ve B  vitaminlerinde
                        1  2    12             korunduğu  ortamın  sıcaklığına  bağlı   vam ettiği görülmüştür. Kolaylıkla sin-
               belirgin bir artış olduğu gözlenmiştir.
                                               olarak değişebilir.             dirilebilen besleyici bir gıda olduğun-
               Mayalanan  kefir  içeceğine,  meyve
                                                                               dan  çocuklar,  enfeksiyonlu  hastalar,
               katılarak tüketilebildiği gibi sos olarak
                                               Kefir, besin değeri yüksek bir içecek-  hamile  bayanlar,  yaşlılar,  kabızlık  ve
               ve çorbalara katılarak da tüketilebil-  tir. Fermente süt ürünleri tüketiminin   diğer  sindirim  problemleri  çeken  in-
               mektedir.
                                               bağırsaktaki yararlı mikroorganizma-  sanlar  için  ideal  bir  içecektir.  Ciddi
                                                   ların  sayısını  artırdığı,  bağırsak   bir  hastalık  geçirmiş  ve  antibiyotik
                                                   şikâyetlerini  azalttığı,  mide  ve   tedavisine maruz kalmış kişilerde ba-
                                                   pankreas  salgılarını  arttırarak   ğırsak florasının düzelmesi açısından
                                                   sindirimi desteklediği bilinmek-  kefir tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
                                                   tedir.  Yapılan  çalışmalar,  kefir-  Yoğurt  gibi  ev  ortamında  kolaylıkla
                                                   deki  karbondioksitin,  sindirimi   mayalanıp hazırlanabilen kefir, en de-
                                                   ve B grubu vitaminleri sentezi-  ğerli sağlık kaynaklarından biridir.*
                                                   ni  kolaylaştırdığını  göstermiş-
                                                   tir.  Sinir  sistemi  üzerinde  etkili   [Kaynak:  Yüksekdağ,  Z.  N.,  Beyatlı,
                                                   olan esansiyel amino asitlerden   Y. (2003). Kefir Mikroflorası ile Laktik
                                                   triptofan ile kalsiyum, magnez-  Asit Bakterilerinin Metabolik, Antimik-
                                                   yum  ve  fosfor  minerallerini  bol   robiyal ve Genetik Özellikleri.eskisite.
                                                   miktarda  içerir.  İshal,  böbrek   mikrobiyoloji.org/pdfler/702030203.
                                                   hastalıkları,  safra  bozuklukla-  pdf adresinden elde edildi.
                                                   rı,  sarılık,  çeşitli  enfeksiyonlar,   Karatepe, P., Yalçın, H. (2014). Kefir-
                                                   iştahsızlık,  uykusuzluk,  yüksek   li  Sağlık.dergipark.gov.tr/download/
                                                   tansiyon  gibi  sağlık  sorunları-  article-file/89230  adresinden  elde
                                                   nın  çözümüne  katkı  sağladığı,   edildi.  Düzenlenmiştir.  Erişim  Tarihi:
                                                   bağırsak  hastalıklarına  neden   03.10.2017]






                100
   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91