Page 86 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 86
Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf
Oku-Yorum
Gençlik İçeceği ‘‘Kefir’’
İnsanların çeşitli besinler tüketerek
dertlerine şifa bulma umutları hep var
olmuştur. Bu besinlerden biri de kefir-
dir. Araştırmalar kefirin anavatanının
Kafkasya olduğunu ve bu bölgede
“gençlik içeceği” olarak bilindiğini
göstermektedir. Kafkasya’da sindirim
bozukluğu, kanser, tüberküloz gibi
hastalıklara fazla rastlanmamakta-
dır. Hatta bu bölgede insan ömrünün
110-130 seneye kadar ulaştığı göz-
lenmektedir. Bu durum bilim insan-
larının dikkatini çekmiş ve onları kefir
üzerine araştırmalar yapmaya yön-
lendirmiştir.
Kefir tanelerinin belirgin şekilleri yok-
tur. Kefir taneleri kefiran adı verilen
ve suda çözülmeyen bir polisakka-
ritten oluşmuşlardır. Kefiranın eşit
miktarda glikoz, galaktoz içerdiği ve
kanser önleyici etkiye sahip olduğu
belirtilmektedir.
Kefir tanelerinde bulunan mikroorga- olan Candida (kandida) gibi mantar-
nizma türü ve sayıları, tanelerin oriji- lardan koruduğu bilinmektedir. Kefir,
Kefir; kefir tanelerinin, inek, koyun,
nine göre değişmektedir. Genellikle bağışıklık sistemini güçlendirici ve
keçi ya da atın sütüne katılmasıyla laktobasil türleri, laktokok türleri, bazı kanser önleyici etkileriyle de dikkat-
elde edilen alkol ve asit fermantas- streptokok türleri ile birlikte laktozu leri üzerine toplamıştır. Düzenli olarak
yonuyla meydana gelmiş, ekşi ve
fermente eden ve edemeyen maya tüketildiğinde kolesterolü düşürdüğü,
köpüklü fermente bir süt içeceğidir.
türlerini de içerir. Kefirin bileşimi ve metabolizmayı düzenleyerek kara-
Fermantasyondan sonra taneler tek-
kimyasal özellikleri; kullanılan sütün ciğer, safra, böbrek ve kan dolaşımı
rar kullanılabilir hâle gelir. Mayalanma niteliklerine, mayalanma süresine ve üzerine olumlu etkilerinin artarak de-
sırasında B , B ve B vitaminlerinde
1 2 12 korunduğu ortamın sıcaklığına bağlı vam ettiği görülmüştür. Kolaylıkla sin-
belirgin bir artış olduğu gözlenmiştir.
olarak değişebilir. dirilebilen besleyici bir gıda olduğun-
Mayalanan kefir içeceğine, meyve
dan çocuklar, enfeksiyonlu hastalar,
katılarak tüketilebildiği gibi sos olarak
Kefir, besin değeri yüksek bir içecek- hamile bayanlar, yaşlılar, kabızlık ve
ve çorbalara katılarak da tüketilebil- tir. Fermente süt ürünleri tüketiminin diğer sindirim problemleri çeken in-
mektedir.
bağırsaktaki yararlı mikroorganizma- sanlar için ideal bir içecektir. Ciddi
ların sayısını artırdığı, bağırsak bir hastalık geçirmiş ve antibiyotik
şikâyetlerini azalttığı, mide ve tedavisine maruz kalmış kişilerde ba-
pankreas salgılarını arttırarak ğırsak florasının düzelmesi açısından
sindirimi desteklediği bilinmek- kefir tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
tedir. Yapılan çalışmalar, kefir- Yoğurt gibi ev ortamında kolaylıkla
deki karbondioksitin, sindirimi mayalanıp hazırlanabilen kefir, en de-
ve B grubu vitaminleri sentezi- ğerli sağlık kaynaklarından biridir.*
ni kolaylaştırdığını göstermiş-
tir. Sinir sistemi üzerinde etkili [Kaynak: Yüksekdağ, Z. N., Beyatlı,
olan esansiyel amino asitlerden Y. (2003). Kefir Mikroflorası ile Laktik
triptofan ile kalsiyum, magnez- Asit Bakterilerinin Metabolik, Antimik-
yum ve fosfor minerallerini bol robiyal ve Genetik Özellikleri.eskisite.
miktarda içerir. İshal, böbrek mikrobiyoloji.org/pdfler/702030203.
hastalıkları, safra bozuklukla- pdf adresinden elde edildi.
rı, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar, Karatepe, P., Yalçın, H. (2014). Kefir-
iştahsızlık, uykusuzluk, yüksek li Sağlık.dergipark.gov.tr/download/
tansiyon gibi sağlık sorunları- article-file/89230 adresinden elde
nın çözümüne katkı sağladığı, edildi. Düzenlenmiştir. Erişim Tarihi:
bağırsak hastalıklarına neden 03.10.2017]
100