Page 96 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 96

Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf






                                                                         Amino asit,
                                                     Glukagon,        Yağ asidi+Gliserol
                                                     Adrenalin                                  Kortizol
                                                                          Glikoz

                                                                          Glikojen
                                                           İnsülin
                                                                          Karaciğer
                                                    Glikoz                                      Laktik asit

                                                Kan                                                 Kan
                                                                           Glikoz
                                                                          Glikojen
                                                          İnsülin          Kas

                                                        Görsel 1.68: Karaciğerde glikoz dengesinin düzenlenmesi

                                               Karaciğer; karbonhidrat, protein ve yağların yapımını ve yıkımını ger-
                                               çekleştirir. Özellikle besinleri glikoza veya glikojene dönüştürerek kan
                                               şekerinin düzenlenmesinde görev alır (Görsel 1.68). Proteinlerin hüc-
                                               relerde yıkılmasıyla oluşan amonyağın üre veya ürik asite dönüşümü-
                                               nü sağlar. Ayrıca zehirli madde, alkol ve ilaçların olumsuz etkilerini gi-
                                               dererek zararlı maddelerin dolaşıma katılmalarını önler.


                                                              İnsan  Fizyolojisi  Ünitesi  “Denetleyici  ve  Düzenleyici  Sis-
                                                   Hatırlatma  temler” bölümünde “Endokrin Bezler ve Hormonlar” konu-
                                                              sunu hatırlamanız bu bölümün anlaşılmasını kolaylaştıra-
                                                              caktır.
                                               1.3.2.3. Pankreas

                                               Pankreas;  insan  vücudunda  mide  ile  onikiparmak  bağırsağı  arasına
                                               yerleşmiş, hem iç salgı (endokrin) hem de dış salgı (ekzokrin) yapan
                                               karma bir bezdir. Endokrin bez olarak kan şekerini düzenleyen insülin
                                               ve  glukagon  hormonlarını  salgılar.  Ekzokrin  bez  olarak  ise  kimyasal
                                               sindirime  yardımcı  olan  sindirim  enzimlerini  (hidrolitik  enzimler)  ve
                                               mideden  onikiparmak  bağırsağına  geçmiş  kimüsün  asidini  nötralize
                                               eden  bikarbonat  iyonlarını  salgılar.  Pankreas  öz  suyunda  bulunan
                                               tripsinojen, kimotripsinojen gibi inaktif formdaki sindirim enzimleri
                                               ve  karboksipeptidaz  enzimi,  onikiparmak  bağırsağına  gönderilerek
                                               proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca nişasta ve glikojenin
                                               sindiriminde görev alan sindirim enzimi amilaz, yağ sindiriminde gö-
                                               rev alan lipaz, nükleik asitlerin parçalanmasını sağlayan ise nükleaz
                                               enzimleri pankreasın enzimleridir.


                                               1.3.3. Besinlerin Kimyasal Sindirimi

                                               Besinler sindirim kanalında, sindirim organlarının ve sindirime yardım-
                                               cı olan bezlerin etkisiyle hem fiziksel hem kimyasal sindirime uğrar.
                                               Fiziksel sindirim polimer yapılı olan karbonhidrat, protein ve yağların
                                               sindirilme yüzeylerini arttırırken kimyasal sindirim, polimerlerin enzim
                                               ve su yardımıyla hidrolize edilerek monomerlerine dönüşmesini sağlar.
                                               Kimyasal sindirim ağızda başlar.

                                               Yemek borusu, besinlerin mideye ulaşmasını sağlayan geçit bölgesidir
                                               ve burada sindirim görülmez. Mide ve ince bağırsağa ulaşan besin-
                                               ler, buralarda tek yönlü enzimatik tepkimelere uğrayarak yapı taşlarına
                                                 ayrıştırılır.





                110
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101