Page 100 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 100

Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf






                Deney 4










                   Çalışmayı Yapan Grup/                                      Çalışmanın Yapıldığı Tarih
                   Öğrenciler



                   Çalışmanın Adı               İnce bağırsakta yağların sindirimi
                   Çalışmanın Amacı             İnce bağırsakta yağın sindiriminin nasıl gerçekleştiğini, kimyasal sindi-
                                                rimde enzimlerin yağlı besinler üzerinde nasıl etkili olduğunu kavraya-
                                                bilme
                   Malzeme ve Materyaller       • Fenol kırmızısı
                                                • Süt
                                                • %0,5’lik NaOH (sodyumhidroksit) çözeltisi
                                                • Pankreas öz suyu ya da kasaptan alınan pankeras parçası
                                                • 2 adet deney tüpü
                                                • 2 adet beher
                                                • Bir adet pipet
                                                • Isıtıcı kaynak
                                                • Kaynar su
                                                • Saat
                   Etkinliğin Yapılışı          Bilgi: Fenol kırmızının rengi, yağ asitlerinin varlığında pembeye döner.
                                                • Her iki tüpe beşer ml pankreas çözeltisi konulur.
                                                • Tüplerden biri 1-2 dakika kaynar suda tutulur. Ardından iyice soğutulur.
                                                • Her iki tüpün içine 3 ml % 0.5’lik NaOH çözeltisi damlatılır.
                                                • Her iki tüpe beşer ml süt eklenip hemen ardından 1-2 damla fenol
                                                 kırmızısı damlatılır.
                                                • Tüplerin ağzı kapatılarak çalkalama hareketi yapılır.
                                                • Sonuç olarak kaynatılmamış tüpte renk açılması (pembe renge dönü-
                                                 şüm) gözlemlenir.
                                                • Diğer tüp kaynatıldığı için enzim yapısı bozulmuştur. Sindirim gerçek-
                                                 leşmediğinden renk değişimi gözlenmez.

                   Bulunan Sonuçlar ve Sonuçların  1. Ceviz yediğimizde pankreasın hangi enzimleri, neye etki eder?
                   Yorumlanması                 2. Tüplerin içine 3 ml %0.5’lik NaOH çözeltisi eklememizin nedeni ne
                                                  olabilir?
                   Kaynak                       http://www.eba.gov.tr/video/izle/46509587366bff25d9acbb5dde-
                                                1a450f114b711436004 adresinden ince bağırsak bilgilerinizi gözden
                                                geçirebilirsiniz. (Erişim tarihi: 12.02.2018)

                   Ders Öğretmeni                                                                              Tarih/İmza





















                 114
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105