Page 100 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 100
Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf
Deney 4
Çalışmayı Yapan Grup/ Çalışmanın Yapıldığı Tarih
Öğrenciler
Çalışmanın Adı İnce bağırsakta yağların sindirimi
Çalışmanın Amacı İnce bağırsakta yağın sindiriminin nasıl gerçekleştiğini, kimyasal sindi-
rimde enzimlerin yağlı besinler üzerinde nasıl etkili olduğunu kavraya-
bilme
Malzeme ve Materyaller • Fenol kırmızısı
• Süt
• %0,5’lik NaOH (sodyumhidroksit) çözeltisi
• Pankreas öz suyu ya da kasaptan alınan pankeras parçası
• 2 adet deney tüpü
• 2 adet beher
• Bir adet pipet
• Isıtıcı kaynak
• Kaynar su
• Saat
Etkinliğin Yapılışı Bilgi: Fenol kırmızının rengi, yağ asitlerinin varlığında pembeye döner.
• Her iki tüpe beşer ml pankreas çözeltisi konulur.
• Tüplerden biri 1-2 dakika kaynar suda tutulur. Ardından iyice soğutulur.
• Her iki tüpün içine 3 ml % 0.5’lik NaOH çözeltisi damlatılır.
• Her iki tüpe beşer ml süt eklenip hemen ardından 1-2 damla fenol
kırmızısı damlatılır.
• Tüplerin ağzı kapatılarak çalkalama hareketi yapılır.
• Sonuç olarak kaynatılmamış tüpte renk açılması (pembe renge dönü-
şüm) gözlemlenir.
• Diğer tüp kaynatıldığı için enzim yapısı bozulmuştur. Sindirim gerçek-
leşmediğinden renk değişimi gözlenmez.
Bulunan Sonuçlar ve Sonuçların 1. Ceviz yediğimizde pankreasın hangi enzimleri, neye etki eder?
Yorumlanması 2. Tüplerin içine 3 ml %0.5’lik NaOH çözeltisi eklememizin nedeni ne
olabilir?
Kaynak http://www.eba.gov.tr/video/izle/46509587366bff25d9acbb5dde-
1a450f114b711436004 adresinden ince bağırsak bilgilerinizi gözden
geçirebilirsiniz. (Erişim tarihi: 12.02.2018)
Ders Öğretmeni Tarih/İmza
114