Page 40 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 40
1996 yılı başında AB ile ülkemiz arasında yürürlüğe giren Gümrük Birliği kapsamında
Türkiye’de CE işareti süreci üretimin ayrılmaz bir parçası olmuştur.
GIDA GÜVENLİĞİ KONTROL SİSTEMİ
HACCP, güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla düzgün işleyen bir
sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır.
HACCP bir gıda zincirinde; ham madde temini, gıda hazırlama, işleme, üretim,
ambalajlama, depolama, nakliye gibi her aşamada ve noktada tehlike analizleri yapar.
Gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirler. Bu noktaları izleyen herhangi bir prob-
lemi henüz oluşmadan önler. Sistemin korunmasını sağlayarak belirli normlara uygun
güvenilir gıdaların üretilmesini sağlayan bir gıda güvenliği sistemidir. HACCP, her öl-
çekteki kuruluşa uygulanabilir.
HACCP
Hazard Points
(Tehlike) (Noktaları)
Analysis Control
(Analiz) (Kontrol)
Critical
(Kritik)
Şekil 1.4: HACCP Prensipleri
HACCP prensipleri, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) içinde yer alan Codex Ali-
mentarius Komisyonu tarafından geliştirilmiştir. Bu sistemde uygulamaların bütün aşa-
malarında tehlike ve risk analizi yapılır, tehlikeler oluşmadan önlemler alınır. Doğru ya-
pılan bir tehlike analizi, firmanın ürün güvenliğini sağlama ve geliştirmedeki etkinliğini
ortaya koyar, dolayısıyla firma için savunma aracı konumundadır. Çünkü günümüzde
son ürün analizlerinin gıda güvenliğini garanti etmediği anlaşıldığından müşteriler, te-
darikçilerinden uyguladıkları sistemi soracak kadar bilinçlenmiştir. Başarılı bir HACCP
uygulaması, iş gücünden yönetime dek her katılım biriminin etkin bir ekip anlayışı içinde
olmasını gerektirir.
38

