Page 35 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 35
Malları farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Aşağıdaki Şekil 1.2’de bu sı-
nıflandırmalardan bir kısmı verilmiştir.
MAL VE ÇEŞİTLERİ
Ekonomik Olmayan Mallar Ekonomik Mallar
(Serbest Mallar)
Üretimi için çaba harcanmayan ve do- Üretimi için emek harcanan mallardır.
ğada hazır bulunan mallardır. Soludu- Ev, buzdolabı, gazete, sandalye gibi.
ğumuz hava, yağmur suyu gibi.
Tüketim Malları Dayanıklı Mallar
Uzun süreli kullanımla tüketilen
İhtiyaçları doğrudan doğruya gideren mallardır. Çamaşır makinesi, sandalye
mallardır. Süt, şeker, sıvı yağ gibi. gibi.
Üretim Malları Dayanıksız Mallar
Başka bir malın üretimi için gerekli Bir kez ya da kısa süreli kullanım
olan mallardır. Pasta yapımında sonucunda tüketilen mallardır.
kullanılan süt gibi. Gıda maddeleri gibi.
İkame Mallar Tamamlayıcı Mallar
Birbirinin yerine kullanılabilecek Kullanım alanları birbirine bağlı olan
mallardır. Bilgisayar ve mouse (fare)
mallardır. Pirinç ve bulgur gibi. gibi.
Şekil 1.3: Mal ve çeşitleri
Mal ve hizmetlerin, üretim ve tüketim aşamalarında belirgin farklılıklar vardır.
Mallar somuttur, elle tutulabilir. Televizyon, çanta, meyve, masa gibi ürünler
somut ve elle tutulabilirken bilgisayarın işleyişini sağlayan yazılım programları soyuttur.
Hizmetlerde tüketim ertelenemez. Hizmetler üretildiği anda depolanmadan tü-
ketilir. Hizmetler üretildikleri yerde tüketildikleri için hizmeti sunan ile tüketen arasında
bire bir ilişki daha yüksektir. Otellerde sunulan konaklama, hastanelerde sunulan sağlık
ve okullarda sunulan eğitim hizmetleri bu duruma örnek gösterilebilir.
33

